Trogodišnji rad s mladima, obiteljima i stručnjacima – Pragma prikazala postignute promjene

sudionici3

U Zagrebu je 28. svibnja 2014. udruga Pragma i Ambidekster klub organizirali završnu konferenciju „Širenje mreže socijalnih usluga – podrška djeci, mladima i obiteljima“ s ciljem predstavljanja rezultata rada na trogodišnjim programima usmjerenim širenju mreže socijalnih usluga u zajednici.
sudionici3prpic2matancevic1

 

Od 1.6.2011. do 31.5.2014., temeljem financijske potpore Ministarstva socijalne politike i mladih i uz jednogodišnje potpore Grada Zagreba, udruga Pragma je provodila program „Podrška mladima u zajednici – razvoj socijalnih usluga usmjerenih mladima“, dok je Ambidekster klub provodio program „Sunčana strana ulice“. Riječ je o programima s ciljevima razvijanja socijalnih usluga usmjerenih mladima s poremećajima u ponašanju i mladima u riziku, povećanju njihove socijalne uključenosti i jačanja mreže suradničkih institucija za rad s mladima.

Konferenciju, kojoj je nazočilo osamdesetak stručnjaka iz područja sustava socijalne skrbi, obrazovanja, pravosuđa, organizacija civilnog društva, te jedinica lokalne i regionalne samouprave, otvorila je mr.sc. Iva Prpić, pomoćnica ministrice i izaslanica potpredsjednica Vlade i ministrice socijalne politike i mladih. Prpić je čestitala Pragmi i Ambidekster klubu na efikasnom radu, te najavila novo trogodišnje razdoblje za programe usmjerene širenju mreže socijalnih usluga u zajednici.

Rezultate rada na programima su predstavili predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković i izvršna direktorica Ambidekster kluba Ana Habdija Šorša. Predsjednik Pragme je istaknuo kvantitativne i kvalitativne rezultate rada – promjene koje su se dogodile na razini pojedinaca, obitelji i cjelokupne (stručne, političke i opće) zajednice; doprinosu Pragme u sprječavanju mladih u odustajanju od obrazovanja; pružanju socijalnih i obrazovnih usluga za mlade i obitelji. O evaluaciji programa na Konferenciji su govorile dr.sc. Jelena Matančević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Studijskog centra socijalnog rada i dr.sc. Dora Dodig s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U završnom dijelu Konferencije uzvanicima se obratila majka čiji je sin korisnik programa Pragme, podijelivši osobno i obiteljsko iskustvo sudjelovanja u programu.

Zahvaljujemo Hrvatskoj televiziji – Zagrebačkoj panorami, Slobodnoj Dalmaciji, Hrvatskom radiju, Radio Studentu, Radiju 101 te detaljnom izvješću Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) i drugim medijima na praćenju događanja.