Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava?

U organizaciji Pravobraniteljice za djecu, Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i Hrvatske odvjetničke komore 21. veljače 2012. održan je skup „Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava?“ na kojoj je sudjelovala predstavnica Pragme Jelena Mališa. Na skupu je prisustvovalo stotinjak stručnjaka različitih disciplina – sudaca, odvjetnika, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga, psihologa, psihijatara i drugih predstavnika institucija pravosuđa i socijalne skrbi te organizacija civilnog društva koja se bave pravima i zaštitom djece.

Prisutne su uvodno pozdravili Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić; predsjednica Udruge sudaca  za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež sutkinja Lana Peto Kujundžić; zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković–Kunšt i pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Jasna Ćurković-Kelava. Uslijedio je niz predavanja na temu propisa Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava, odnosno pitanja ovlasti i načinu rada posebnog zastupnika djeteta u sudskim postupcima.

Poseban naglasak bio je na pravu djeteta da izrazi vlastito mišljenje i da sud njegovo mišljenje uvaži i obrazloži u presudama, posebno u odlukama o razvodu braka djetetovih roditelja. Izlaganja su nastojala dati cjelovit pogled na temu, odnosno perspektive različitih struka. Iz izlaganja su proizašla praktična pitanja, poput izbora posebnog zastupnika djeteta, sastavljanju liste posebnih zastupnika, struke posebnog zastupnika i potrebne specijalizacije za rad s djetetom, način komuniciranja s djetetom i interpretacije djetetovog iskaza. Istaknuto je kako sudovi u Hrvatskoj vrlo rijetko uvažavaju mišljenje djeteta u svojim pismenim obrazloženjima odluke, kako su pokazale studije. Pokazalo se potrebnim provesti u praksi na standardiziran način i na temelju interdisciplinarnog dijaloga propise koje je Hrvatska preuzela iz europskih dokumenata (Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, Europska konvencija o kontaktima, Haška konvencija o zaštiti djece) i one sadržane u Obiteljskom zakonu.