Svjetski dan izbjeglica – 20. lipanj

Desetu godinu za redom slavimo 20. lipanj – Svjetski dan izbjeglica kao znak poštovanja, podrške i trajnog podsjećanja na sve koji nisu u svojim domovima. Ratovi i prirodne katastrofe uzrokovali su velike migracije stanovnika diljem svijeta – podaci govore da čak 44 milijuna stanovnika svijeta su u izbjeglištvu, a 4 milijuna su skloništa našli u Pakistanu, Siriji i Iranu. Hrvatska – kao zemlja s nedavnim iskustvom ratnog stradanja i udomljavanja izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, i danas osjeća posljedice stradanja u svojim demografskim i socijalno-gospodarskim pokazateljima. Puljiz 2001. godine piše: …rat i tranzicija presudno utjecali na gospodarske i socijalne procese i sadašnje stanje u Hrvatskoj. Posljedica toga je da su ključni sustavi socijalne sigurnosti kao što su mirovinski i zdravstveni, dospjeli u duboku financijsku, ali i koncepcijsku krizu…Hrvatska, dakle, ulazi u razdoblje složenih i dalekosežnih socijalnih reformi oko kojih će se voditi buduće socijalne i političke borbe. Zadatak je znanstvenika i stručnjaka da analiziraju stanje i trendove koji se odvijaju i da daju svoj doprinos u traganju za racionalnim rješenjima.
PRAGMA poziva sve političke čimbenike u zemlju da se iznova zauzimaju za pravo na stan kao ljudsko pravo koje bi trebalo biti zajamčeno svim građanima Hrvatske. 
Ministarstvo unutarnjih poslova povodom Svjetskog dana izbjeglica posebno naglašava skrb o azilantima, a UNHCR ističe podatke o izbjeglicama diljem svijeta.