Suočavanje s obiteljskim siromaštvom i socijalnom isključenosti

tribina_gradska_knjiznica_Vedran_Sitnica_Zadarski_list

Na stručnom skupu „Suočavanje s obiteljskim siromaštvom i socijalnom isključenosti“ u organizaciji Obiteljskog centra Zadarske županije, održanom u Zadru 13. svibnja 2011. godine povodom obilježavanja 15. svibnja – Međunarodnog dana obitelji, predsjednik Pragme Nedjeljko Marković izlagao je na temu: „Mladi pred izazovom nastavka obrazovanja“ te naglasio da se danas pokušava prevladati dominantan imidž mladih kao izvora problema ili kao skupina koja je u problemima. Naglasio je da mladi – prije svega na lokalnim razinama – žele biti uključeni u političke procese te da slika njihove nezainteresiranosti za politiku zapravo odražava nedostatak sredstava, informacija i osposobljenosti za primjereno djelovanje. Ističe da među mladima, a posebno adolescentima, zabrinjava skupina onih koji ne pohađaju ili nisu završili osnovnu ili srednju školu.
HRT_ZADARtribina_gradska_knjiznica_Vedran_Sitnica_Zadarski_listlogo_obiteljskog_centra_zadarske_upanije

Među mladima do 29 godina njih 16,5% nema nikakve kvalifikacije, a ova skupina je izrazito socijalno ranjiva jer je izložena rizicima siromaštva – ograničena im je mogućnost zapošljavanja, rade u slabije plaćenim poslovima, češća su razdoblja nezaposlenosti, kao i za razvoj društveno neprihvatljivog ponašanja“ zaključuje Marković, i dodaje da su posebno ranjive mlade osobe koje žive u seoskim područjima ili u manjim gradovima i imaju veću vjerojatnost ranijeg napuštanja škole zbog suženog izbora obrazovnih usmjerenja, slabo organiziranog prijevoza do udaljene škole i nedovoljnih potpora iz zajednice.

Na Skupu su izlagali mr.sc. Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije, Maja Škifić, socijalna radnica u Obiteljskom centru Zadarske županije, Mirjana Tadić, voditeljica socijalne službe Caritasa Zadarske nadbiskupije i Maja Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle „Sv. Frane“ u Zadru.

Isječak sa Skupa možete pogledati na VOX portalu: http://www.voxportal.hr/repos/video/dan-obitelji-130511.flv, a medijsko praćenje Skupa na http://www.zadarskilist.hr/clanci/14052011/zivimo-u-vremenu-u-kojem-svatko-moze–zapasti-u-siromastvo-i-postati-beskucnik, http://www.znet.hr/2011/05/predavanje-o-suocavanju-s-obiteljskim-siromastvom-i-socijalnom-iskljucenosti.