Stručni skup: nasilje među mladima

Na stručnom skupu “Nasilje među mladima” održanom 11. lipnja 2012. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u organizaciji Vijeća za prevenciju Grada Zagreba i Policijske uprave zagrebačke, predsjednik Pragme Nedjeljko Marković održao je predavanje: “Mladi pred izazovom nastavka obrazovanja”. Predavanjem su prezentirani prvi rezultati kvalitativnog, akcijskog istraživanja o mladima kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanja, a koje se provodi uz potporu Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Istraživanjem su obuhvaćene srednje strukovne škole i učenički domovi na području Zagreba, a rezultati pokazuju kako postoje specifične ponašajne, intelektualne i emocionalne karakteristike mladih kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanje, kao i teške obiteljske prilike. Ispitanici u istraživanju primjenjuju modele podrške i potpore mladima i smatraju da je potrebno unapređenje djelovanja sustava. Prvi nalazi istraživanja su optimistični i daju vjeru u snage škola, učeničkih domova i udruga, a najviše u potencijale mladih i obitelji. Pragma će nastaviti istraživački rad s mladima putem studija slučaja obitelji, životnih priča, fokus grupa s mladima i stručnjacima, kao i kroz izrada prijedloga mjera za unaprjeđenje rada s mladima kojima prijeti odustajanje iz sustava obrazovanja.
U praktičnom smislu, Pragma nastavlja rad s mladima u Savjetovalištu za mlade uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba.

Oko 900 sudionika, uz moderiranje novinarke Ane Tomašković, slušalo je izlaganja i ostalih izlagatelja – mr. Romane Galić, pomoćnice pročelnice za socijalnu zaštitu Grada Zagreba, Alme Rovis Brandić, stručne suradnice – socijalne pedagoginje u Osnovnoj školi Petra Zrinskog, doc.dr.sc. Valentine Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te drugih stručnjaka iz akademske zajednice i prakse.
11-6-2012_NEDJELJKO_MARKOVIC_PRAGMA11-6-2012_ALMA_ROVIS_BRANDI_HUSP_1024x76811-6-2012_POLICIJSKA_UPRAVA_ZAGREBACKA_800x600