Socijalni radnici mijenjaju budućnost

Samaritanac_SPLIT_800x600_2

PRAGMA je kampanjom „Socijalni radnici mijenjaju budućnost“, koja je trajala do 31. ožujka 2011. godine, obilježila Svjetski dan socijalnog rada 2011. godine. Kampanja je promicala ulogu socijalnih radnika kao nositelja pozitivnih promjena koji imaju moć riješiti neke od najizazovnijih problema današnjice: probleme u ljudskim odnosima; dostojanstvo i različitost; održivi razvoj i socijalna i ekonomska ravnopravnost.
PRAGMA je pozvala sve socijalne radnike da tijekom ožujka 2011. odgovarajući na pitanje „kako su važni socijalni radnici za budućnost države?“ svojom osobnom porukom, fotografijom ili kratkim videom postanu dio mreže zauzetih građana, a dobivene poruke pokazuju visok stupanj svijesti o važnosti socijalnih radnika i složenosti problema u zajednici.

Samaritanac_SPLIT_800x600_2SOCIJALNI_RADNICI_SU_VAZNIsvjetski_dan_soc_rada_-_ana_stimacIMG_0861_600x800


Socijalni radnici su važni za budućnost države jer je sve veći broj ljudi kojima je potrebno stručno znanje socijalnih radnika… (Ivana Topolovšek)
Socijalni radnici su važni za budućnost države jer brinu za dobrobit građana (Daniela Guja)
Socijalni radnici su važni za budućnost države jer su stup društva u rješavanju socijalno-ekonomske osviještenosti lokalnih zajednica (Jasna Ileković, 35 god. rad. staža)
Socijalni radnici su važni za budućnost države jer svojim djelovanjem smanjuju broj siromašnih, nesretnih, napuštenih… Bore se protiv stigmatizacije i diskriminacije onih koji su “drugačiji” i traže načine da i oni doprinose društvu u skladu sa svojim mogućnostima. Promiču suradnju na različitim razinama u državi kao temelj za uspješno rješavanje mnogih prepreka i problema u društvu (Lucija Pavić)
Socijalni radnici mijenjaju budućnost – socijalna radnica radi na senzibilizaciji lokalne zajednice za osobe s posebnim potrebama u društvu korisnika, radnika i volontera Centra za rehabilitaciju Samaritanac Split

U vremenu donošenja novih zakonskih i strateških rješenja, glas socijalnih radnika može biti od presudne važnosti za smjer razvoja socijalne skrbi Hrvatske. Više o izmjenama zakona i nacionalnim strategijama pročitajte na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a komentare Studijskog centra socijalnog rada možete pročitati ovdje.

Socijalni rad ima za cilj promociju socijalne dobrobiti pojedinaca, grupa i zajednica; podupire socijalnu koheziju u razdoblju promjena i pomaže i štiti ranjive članove zajednice, u partnerstvu s korisnicima usluga, zajednicama i drugim profesijama. „Nekima treba pomoć i savjet. Drugi traže skrb, podršku i zaštitu. Socijalni radnici odgovaraju na njihove potrebe i oni na bitan način doprinose unapređenju socijalne kohezije, bilo prevencijom, bilo rješavanjem postojećih problema. Socijalni rad je, dakle, investicija u buduću dobrobit Europe“, naglašava Preporuka Vijeća Europe.