Sjećanje na žrtve – poziv na učinkovito djelovanje

Pragma je 11. ožujka 2016. godine obilježila Europski dan sjećanja na žrtve terorizma te je predstavila jednu od učinkovitih organizacijskih oblika rada Europske komisije – Mrežu za podizanje svjesnosti o radikalizaciji (RAN – Radicalisation Awareness Network).

Mreža je krovna mreža osnovana od strane Europske komisije u 2011. godini s ciljem prevencije radikalizma i nasilnog ekstremizma, osiguravanja razmjene ideja, iskustava i najboljih praksa u suočavanju s terorizmom i nasilnim ekstremizmom. Ona uključuje lokalne praktičare ”s prve linije” – stručnjake u izravnom doticaju s ciljanim pojedincima ili ranjivim grupama, istraživače, neprofitne organizacije (udruge), socijalne radnike, učitelje, grupe žrtava, lokalne autoritete, provoditelje zakona, članove akademske zajednice i druge koji posjeduju široko znanje o suočavanju s ovim problemom. Naglasak je na prevenciji i sprječavanju ljudi da se uključe u aktivnosti nasilnog ekstremizma ili terorizma, a priroda ovog zadatka nalaže uključivanje šireg broja partnera kako bi se postiglo bolje razumijevanje ponašanja i taktika, te ublažilo ili spriječilo tu aktivnost.

Uvodničari skupa su bili Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme; Mirella Rašić, voditeljica odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u RH; Željko Basta, izaslanik Gradonačelnika Milana Bandića; Sergej Augustin Erdelja, voditelj RAN skupine za zdravstvo i socijalnu skrb i Jelena Adamlje, voditeljica Savjetovališta Pragme.