„Siromaštvo ima isto lice u Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj“

MARIA_KIM_9-7-2012

Razmjena iskustava javnih i neprofitnih organizacija u borbi protiv siromaštva i beskućništva u Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj

U ponedjeljak 9. srpnja 2012. g. u prostorima Grada Zagreba održan je radni sastanak predstavnika Grada Zagreba, udruge Pragma i članice delegacije The German Marshall Fund of the United States (GMF) s temom borbe borba protiv siromaštva u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu te javno – privatnog partnerstva u borbi protiv beskućništva u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Na sastanku su sudjelovali pomoćnica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba mr. Romana Galić i šefica Odsjeka za socijalnu zaštitu mr. Zorana Uzelac; predsjednik Pragme Nedjeljko Marković, članovi Upravnog odbora Boris Peterlin i Jelena Matančević, voditeljica savjetovališta za mlade Jelena Mališa; te stipendistica GMF-a Maria Kim.

MARIA_KIM_9-7-2012GMF_40th_Banner_3

U okviru studijskog putovanja u Europi, predstavnici američke delegacije posjetili su europske gradove (Bruxelles, Kopenhagen, Solun, Istambul i Zagreb), a u svakom gradu upoznali su se s političkom i gospodarskom situacijom u zemlji. Jedan od elemenata posjeta su sastanci članova delegacije s predstavnicima lokalnih i regionalnih institucija povezanih s profesionalnim i znanstvenim interesima stipendista. Organizatori studijskog boravka su Institut za međunarodne odnose u Zagrebu, u suradnji s The German Marshall Fund.

Stipendistica Maria Kim, MBA, nakon 13 godina rada u industriji osiguranja i iskustva volonterskog rada u organizaciji Horizonti za mlade, 2005. godine pristupila je neprofitnoj organizaciji The Cara Program kao voditeljica programa. The Cara Program je smještena u Chicagu i pomaže odraslima pogođenim beskućništvom i siromaštvom putem osiguranja i zadržavanja kvalitetnog zaposlenja.

Mr. Romana Galić, pomoćnica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba iznijela je podatke o siromaštvu i beskućništvu u Zagrebu te mjerama koje Grad Zagreb poduzima. „Socijalna politika Grada Zagreba se pokazala uspješnom u smanjivanju siromaštva, osobito osoba starije životne dobi, i beskućnika, a novi Program socijalne politike Grada Zagreba će također nastaviti aktivnosti usmjerene beskućnicima“, dodaje Galić. „Siromaštvo ima isto lice u SAD-u i Hrvatskoj“, ističe Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme i dodaje kako je u Hrvatskoj u porastu broj „siromašnih radnika“ – osoba koje službeno rade, ali njihovi prihodi ne podmiruju temeljne potrebe obitelji. Maria Kim je sudionicima prenijela iskustva vođenja The Cara Program, koji potiče zapošljavanje i zadržavanje zaposlenja beskućnika. Kim ističe kako je cilj The CARA Programa u 2012. g. osigurati 2000 tranzicijskih i stalnih poslova, postizanje ekonomske samoodrživosti za 1000 ljudi, a njih 70% će zadržati posao jednu godinu te u konačnici dovesti do 500 održivih plaća. Posebno se ističe socijalni/društveni povrat ulaganja (Social Return on Investment) – jedan uloženi dolar u The Cara Program dovodi do povrata 5,02 dolara kroz plaće i poreze u narednih pet godina.

GMF je nestranačka institucija osnovana 1972. godine i usmjerena je javnim politikama i donacijama, posvećena boljem razumijevanju i suradnji između Sjeverne Amerike i Europe u globalnim pitanjima. GMF saziva lidere i članove poslovne i političke zajednice, podržava istraživanja, razmjenu iskustava i jačanje demokracije.