Sinergijski socijalni sustavi – austrijski primjer socijalnog ulaganja

Od 8. do 12. lipnja 2015. godine, predsjednik Pragme i potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković – kao član projekta “Sinergijski socijalni sustavi” – sudjelovao je na studijskom putovanju u Beč (Austrija), s ciljem upoznavanja s pružateljima usluga u području zapošljavanja, obrazovanja, socijalne skrbi, zdravstva, javnih financija, kao i donositeljima nacionalnih i lokalnih politika grada Beča.

studijsko putovanje_Austrija_8-12-2015

Studijsko putovanje je pokazalo kako Republika Austrija ulaže značajna sredstva u sustav socijalne skrbi, osiguravajući sredstva za dostojanstven život primatelja, koji je usko povezan s tržištem rada i aktivacijom radno sposobnih korisnika. Usluge za djecu, mlade i obitelji su usmjerene na prevenciju, a brojne neprofitne organizacije pružaju visokokvalitetne usluge na lokalnoj razini (usluge savjetovanja, informiranja, osposobljavanja, učenja jezika, terapija i grupnog rada, podrška u prilagodbi na školu i zemlju i dr.). Usluge su financirane od Grada Beča i nadležnog ministarstva za socijalna pitanja.

Projekt “Sinergijski socijalni sustav” je započeo s provedbom 1. listopada 2014.g. u sklopu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS, a provodi ga Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Cilj projekta je izraditi Strategiju za isplativiji sustav socijalne zaštite u Hrvatskoj temeljem prikupljenih podataka o svim programima socijalnih naknada na nacionalnoj i lokanim razinama.