Prosocijalno ponašanje djece i mladih: „naučili smo da netko uvijek primijeti našu dobrotu“

CMR 23-11-2012

U četvrtak 22. listopada 2012. održana je radionica za učenike Industrijsko – strojarske škole u Zagrebu, a u petak 23. listopada 2012. za učenike Osnovne škole Miroslava Krleže iz Zagreba, u suradnji s Centrom mladih Ribnjak.

CMR 23-11-2012CMR 23-11-2012 2CMR 23-11-2012 3

Učenici srednje škole su, uz podršku voditeljice Savjetovališta za mlade Jelene Mališa, raspravljali o ponašanjima koja ih ljute, žaloste i vesele. Nakon toga su, temeljem video prikaza (video 1, video 2) o prosocijalnom ponašanju, razmišljali o načinima na koje mogu sami doprinijeti boljim odnosima. Učenici su na kraju pozvani vježbati jednostavna pozitivna ponašanja (fizička pomoć drugima, pružanje utjehe, davanje drugome na važnosti i sl.) koja će zapisivati i komentirati na idućoj radionici, s posebnim osvrtom na to kako je njihovo ponašanje utjecalo na njih same, na osobu kojoj su pomogli i na okolinu. O potrebi rada na ovu temu ukazuju komentari učenika: „radionica je bila jako korisna jer je pokazala da na ovom svijetu ima dobrih ljudi“; „mogu pomoći nekome bez obzira na to pomaže li netko meni jer sada znam da to netko može primijetiti i primijeniti“; „naučili smo da netko uvijek primijeti našu dobrotu“.

Cilj radionice za učenike osnovne škole bio je podizanje svijesti učenika o utjecaju nasilnog i nenasilnog ponašanja na zdravlje i život ljudi. Učenici škole i voditeljice, Božica Vukmanović i Jelena Mališa, raspravljali su o uzrocima i posljedicama nasilja te zaključili kako je, uz fizičko nasilje, važno i psihičko ili duševno, koje, kako kažu učenici: „ostavlja velike ožiljke na srcu“. S učenicima se razgovaralo o verbalnom i ekonomskom nasilju, ali i nasilju među vršnjacima te značenju tolerancije. Kroz edukativnu igru „Danas ja odlučujem!“ donesene su značajne odluke u korist nenasilnog ponašanja u svakodnevnom životu, razredu i kvartu. Znanje i aktivna suradnja učenika osnovne škole na temu ne/nasilja, pokazuje važnost odgoja za nenasilje i kontinuiranog rada na tu temu od najranije dobi.

Radionice i predavanja za djecu i mlade se održavaju uz potporu Grada Zagreba, Vladina ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ministarstva socijalne politike i mladih.