Preventivni program za mlade na području Krapinsko-zagorske županije

okrugli_stol-tjedan_zdravlja

Održan okrugli stol pod nazivom „Razvoj zajednice i prevencijska politika” 12. prosinca 2009. godine s početkom u 11 sati, u prostorijama Srednje škole Krapina, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 6 u Krapini.

Na okruglom stolu su stručnjaci s područja Krapinsko-zagorske županije te središnjih državnih tijela raspravljali o razvoju zdrave zajednice i primjerenim prevencijskim politikama.

okrugli_stol-tjedan_zdravlja


Nastavljaju se aktivnosti projekta Prevencija ovisnosti kod mladih Krapinsko-zagorske županije. Provedena je procjena potreba za organiziranjem Tjedna zdravlja za mlade te će u provedbu Tjedna biti uključeno 11 osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Aktivnosti su se, ovisno o potrebama i zainteresiranosti pojedine škole, sastojale od organiziranja kvizova znanja, predavanja za djecu i roditelje te športskih i glazbenih aktivnosti. Završetak Tjedna planiran bio je u subotu, 12. prosinca 2009. godine kada su dodijeljena priznanja najaktivnijim školarcima te je održan okrugli stol.

dodjela_nagrada

Stručnjaci udruge Pragma savjetuju putem interneta u području prevencije ovisnosti o cigaretama, alkoholu i drogama

Za koga?
Djecu, mlade, roditelje, zaposlenike/ice iz sustava odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi s područja Krapinsko-zagorske županije

 

Kako?
Putem e-maila: savjetovanje@udruga-pragma.hr pošaljite svoja pitanja na koja će odgovarati stručnjaci – socijalni radnici, socijalni pedagozi ili psiholozi.

 

pragma_-_stand_2

Pragma provedbom projekta želi osnažiti zaštitne čimbenike kod mladih na području Krapinsko-zagorske županije u smjeru nekonzumiranja cigareta, alkohola i droga.

Pokazatelji socijalne (smanjenje udjela mladog stanovništva, visoka stopa kriminaliteta vezanih uz zlouporabu droga i alkohola), zdravstvene (povećanje stope konzumiranje sredstava ovisnosti, smanjivanje dobi prvog uzimanja, visoka stopa stalnog i povremenog konzumiranja) i ekonomske (visoka stopa nezaposlenosti mladih) slike, kao i međupovezanost tih čimbenika na zdravlje mladih Krapinsko-zagorske županije govore o potrebama za provedbom ovog projekta.

Život u suvremenom društvu je pred učestalijim socijalnim rizicima – zlouporaba duhana, alkohola i droga, loš utjecaj vršnjačkih skupina, velika ponuda zabava koje potenciraju dokolicu ili konzumiranje sredstava ovisnosti. U Ustavu Republike Hrvatske stoji da je Hrvatska socijalna država koja potiče socijalno blagostanje svojih građana, a istovremeno jamči pravo na zdravstvenu zaštitu te pravo na zdrav život. Osobito smo pozvani na zaštitu djece, mladeži i obitelji pred društvenim i drugim okolnostima koje pogoduju zlouporabi sredstava ovisnosti.

Kako bi se pravo na zdrav život ostvarilo, nužan je angažman svih dionika na unaprjeđenju i provedbi programa prevencije ovisnosti, liječenja i rehabilitacije ovisnika, programa pomoći i zaštite obitelji, kao i smanjenju dostupnosti droga na svim razinama.

dijete_i_pas.jpg