Predstavljena publikacija Pragme o ranom napuštanju školovanja u Hrvatskoj

Udruga Pragma je 22. listopada 2014.g. u Novinarskom domu organizirala stručni skup i promociju publikacije „Potpora mladima, roditeljima i stručnjacima – sprječavanje ranog napuštanja školovanja“ s ciljem upoznavanja roditelja, stručnjaka i donositelja političkih odluka s fenomenom ranog napuštanja školovanja.

Skupu se uvodno obratio predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora prof.dr.sc. Valter Boljunčić. Istaknuo je značaj nedavno usvojene Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koja „prepoznaje problem napuštanja školovanja kroz uključivanje u predškolsko obrazovanje i inkluzivno obrazovanje u srednjim školama“. Također, najavio je užu suradnju Pragme i saborskog Odbora i najavio tematsku sjednicu o problematici mladih koji odustaju od školovanja.

Predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković je naglasio kako je publikacija svojevrsna socijalna inovacija i rezultat niza projekata specijaliziranih za pomoć mladima koje Udruga provodi od 2011. godine. Prisutne je potaknuo na sustavnu brigu i suradnju svih dionika u radu s mladima.
Prof. Labaš_Žganec_Boljuncic_1Sudionici Skupa_3

Mr.sc. Anny Brusić, direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca, upozorila je na posljedice ranog napuštanja školovanja poput socijalne isključenosti, siromaštva i nezaposlenosti. Govoreći o ekonomskom aspektu problema, istaknula je kako se predviđa da će od deset radnih mjesta samo jedno biti za one s niskim obrazovanjem, a da se troškovi napuštanja školovanja, po jednoj osobi, kreću od 100.000 do 200.000 eura u zemljama Unije.

O problemu ranog napuštanja školovanja govorili su recenzenti publikacije, prof.dr.sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Nino Žganec s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govoreći o aspektu komunikacije roditelja, učitelja i medija s mladima, Labaš je zaključio: „Ulaganje u obrazovanje mladih najpametnija je osobna i društvena investicija“. Žganec je naglasio kako je za „sprječavanje napuštanja obrazovanja bitna dostupnost, priuštivost i atraktivnost obrazovanja“.

Svoje iskustvo iz prakse s okupljenima je podijelila i Gordana Tobisch, ravnateljica Škole za primalje u Zagrebu, dok je poseban značaj skupu dao učenik Prehrambeno-tehnološke škole svojim razmišljanjima o važnosti obrazovanja i podrške odraslih u ustrajanju u školovanju. „Biti pekar je najbolji posao na svijetu“ zaključio je, nakon što je sam dobio potrebnu podršku u Pragmi da ne odustane od školovanja.

Publikacije je besplatno dostavljena svim srednjim školama u Hrvatskoj i dostupna je na mrežnoj stranici Pragme. Publikacija je tiskana uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba – Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Neuspjeh u obrazovnom procesu i izlazak iz obrazovnoga sustava bez postignutog srednjoškolskog obrazovanja najslabiji je mogući obrazovni ishod u društvu. Za njegovo sprječavanje potreban je multidisciplinarni pristup na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini čemu je doprinio i ovaj Skup.