Povezivanje kulturnih i socijalnih čimbenika u radu s djecom

sto ucenici ne vole kod sebe i drugih

Udruga Pragma, kao partner Centru mladih Ribnjak u projektu „Jednako u različitom“ kojeg Centar već drugu godinu zaredom provodi uz potporu Grada Zagreba, održala je 22. listopada 2013.g. dvije radionice za učenike četvrtog razreda osnovne škole Miroslava Krleže iz Zagreba. Radionice su održali Jelena Mališa, mag. soc. pedagogije i Nedjeljko Marković, dipl. socijalni radnik.

Jedna je radionica bila usmjerena međukulturnom dijalogu, uočavanju pozitivnih strana drugih kultura i vlastite kulture, razumijevanju i prihvaćanju drugih kultura i svjetonazora kao obogaćenja vlastitog, a druga je bila usmjerena propitivanju odnosa u društvu, ukazivanje da svi ljudi imaju pozitivne i negativne strane bez obzira na nacionalnost, podrijetlo, socijalni status…, a smanjivanje negativnih stereotipa prema drugima može doprinijeti jačanju vlastitog kulturnog i nacionalnog identiteta.
sto ucenici ne vole kod sebe i drugihCMR 22-10-2013

U jednoj radionici su učenici na kreativan, scenski način, imali priliku prezentirati Japan i japansku kulturu kao primjer izrazito drukčijeg načina života te istaknuti vrijednosti i ponašanja koja su posebno značajna za Japan i od kojih druge kulture mogu učiti, a u drugoj su učenici kroz igre primili poruke kako je svatko u nečemu dobar, uspješan, ima dobre osobine koje želi pokazati drugima. Prema strancima, prijateljima, članovima obitelji se moramo ponašati kao što bismo htjeli da se drugi ponašaju prema nama (blago, pristojno, pomažuće…) i takvo ponašanje možemo naučiti poštujuću tuđu kulturu, tradiciju, a istovremeno njegujući vlastiti identitet.

Radionice su nastavak već uspostavljene suradnje Centra mladih Ribnjak i Pragme koje su započele obilježavanjem Međunarodnog dana mira 21. rujna 2013. g. kada se skrenula pozornost na mlade kao nositelje mira u Hrvatskoj, mobilnost mladih te na povezanost kulturnih i socijalnih čimbenika.