Poduzetnici poručili učenicima: Budite drugačiji, inovativni i uporni!

za web1

Udruga Pragma je 3. listopada, u Zagrebu, u partnerstvu s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, organizirala razgovor učenika Obrtničke škole za osobne usluge i Hotelijersko-turističke škole s poduzetnicima Rikardom Lumezijem, direktorom i osnivačem tvrtke Kompass Info, Ivom Lukačem, suvlasnikom tvrtke Netgen i Grozdanom Kozjak, obrtnicom. Uvodno su se obratili i glavna tajnica Komore Violeta Jelić, direktorica granskih udruga HUP-a Jasminka Martinović te predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković.
za web1Izlagatelji i_sudionici_3-10-2014ZAwebUčenici postavljaju_pitanja_poduzetnicimaZAweb

Uvodničari su učenicima ukazali na važnost učenja i obrazovanja u afirmaciji pojedinca u društvu – Violeta Jelić je istaknula kako srednja škola nije kraj obrazovanja već je važno nakon srednje škole usmjeravati se sukladno potrebama tržišta rada, a istovremeno se cjeloživotno obrazovati. Jasminka Martinović je, potaknuta pitanjem učenika o odlasku iz RH, pozvala učenike da ne idu u inozemstvo: „pokušajmo mijenjati situaciju ovdje, sa znanjima koje ste stekli“. Martinović kaže da je promocija vrijednosti učenja i obrazovanja i razvoj komunikacije između obrazovnih i poslovnih institucija jedna od zadaća HUP-a. Nedjeljko Marković je najavio novi projekt Pragme koji je prijavljen na Europski socijalni fond, a koji će u fokusu imati potrebe učenika i poslodavaca jer uz moto „Dobro je učiti“, mora slijediti i potpora mladima koji imaju različite obrazovne ili socijalne probleme.

Poduzetnici su s učenicima podijelili svoja iskustva procesa učenja, razvoja poduzetničkih ideja i vođenja obrta/tvrtke. Učenici su aktivno sudjelovali u raspravi postavljanjem pitanja o pokretanju poduzeća, o razlozima odlaska mladih na rad u inozemstvo i iznošenjem vlastitog mišljenja o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i zapošljavanju mladih.

Rikard Lumezi iz tvrtke Kompass Info je ohrabrio učenike da budu inovativni i drukčiji u odnosu na konkurenciju pri pokretanju poduzeća. Ivo Lukač je istaknuo da će pri zaposlenju poslodavci mlade najviše cijeniti po znanju i vještinama koje su stekli u školi, ali i praktičnom iskustvu. Gordana Kozjak je potaknula učenike da se suočavaju sa svakodnevnim preprekama i zadrže samopouzdanje da će uspjeti i da budu otvoreni stjecati nova znanja i vještine.

Udruga Pragma ovom je raspravom započela ciklus razgovora stručnjaka iz prakse i učenika strukovnih škola usmjeravajući ih prema promociji obrazovanja za djecu i mlade, pri čemu surađuje s obrazovnim, socijalnim i poslovnim subjektima. Aktivnosti se provode uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba te poslovnih subjekata.

Rasprava je organizirana povodom 8. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se u cijeloj Hrvatskoj obilježava od 29. rujna do 5. listopada 2014. godine pod sloganom „Dobro je učiti“, a kojeg na nacionalnoj razini vodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.