Otvoreno pismo: Sustav socijalne skrbi nalazi se u prijelomnoj fazi

Udruge Pragma i Sociativa Nova su poslale Otvoreno pismo potpredsjednici Vlade i ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić:

“Sustav socijalne skrbi nalazi se u prijelomnoj fazi koja će u slučaju daljnjeg održavanja stanja u kojem se nalazi dovesti do stanja nefunkcionalnosti koje će se teško odraziti – kako na položaj stotina tisuća korisnika – tako i na položaj tisuća njegovih zaposlenika.

Smatramo svojom profesionalnom dužnošću upozoriti ovim otvorenim pismom na neprihvatljivu odluku kojom je 5. rujna 2013. godine, u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o visini iznosa i načinu isplate naknade za provođenje nadzora nad roditeljskom skrbi, bez ikakvih – stručnoj javnosti poznatih – analiza i konzultacija, drastično smanjena cijena usluga vršenja nadzora s 500 na 100 kn.

Pozivamo Vas da trenutno pristupite izradi izmjena spornog Pravilnika i cijenu vršenja mjere nadzora vratite na raniji iznos te Vas pozivamo da Ministarstvo pristupi izradi i donošenju cjelovitog kataloga socijalnih usluga i otvori javnu raspravu o njihovoj realnoj cijeni”.

Pročitajte Otvoreno pismo u cijelosti.