Otvoreno pismo – budućnost prevencije ovisnosti u Hrvatskoj

Pragma je jedna od 37 potpisnica Otvorenog pisma u kojem je jasnim argumentima istaknuto kako se – po prvi puta u RH – sustavno zanemaruje prevencija ovisnosti, smanjuju sredstva za programe organizacija civilnog drustva koje provode preventivne programe, zanemaruje socijalni model prevencije ovisnosti i uspostavlja se dominantan medicinski model vidljiv u marginalizaciji Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

“Očito je da u Hrvatskoj već godinama prevladava medicinski model koji naravno, ima svoje vrijednosti i prednosti, ali ne čini cjelokupan odgovor na problematiku ovisnosti. Jasno je da nije zadaća zdravstva da se bavi socijalnim programima poput uspostave samodiscipline i radnih navika, unaprjeđenja socijalnih i komunikacijskih vještina, pružanje potpore pri obrazovanju, zapošljavanju i sl.” istice se u pismu.

PROČITAJTE PISMO i potražite dodatne informacije od nadležnih ministarstava, potporu saborskih i lokalnih zastupnika te predstavnika medija jer je u pitanju budućnost prevencije u RH.