Osvijestiti potencijale svakog djeteta!

[Države stranke su suglasne da odgoj i obrazovanje djeteta treba usmjeriti prema  razvoju osobnosti, talenata i najviših potencijala duševnih i tjelesnih sposobnosti djeteta (…), čl. 29. Konvencije o pravima djeteta]

20. studeni poznat je kao datum obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, a obilježava se na datum donošenja Konvencije o pravima djeteta na 44. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine (rezolucija br. 44/25).

Tom prilikom su se zemlje potpisnice usuglasile oko temeljnih prava djeteta, koja uključuju prava preživljavanja, razvojna prava, prava sudjelovanja i prava na zaštitu. Ma koliko se, u kontekstima siromaštva, socijalnih prava ili obrazovanja, isticale egzistencijalne brige djece diljem svijeta, ne možemo ne primijetiti koliko nekad pravo na razvoj svakog djeteta ostaje po strani.

Kako pomoći djeci i mladima da osvijeste vlastite potencijale, a kako da ih ostvare? Mi u Pragmi nudimo jedno od rješenja, u obliku emocionalnog i medijskog opismenjavanja djece i mladih (usto, aktualne teme 35 broja Školskih novina od 14. studenog 2017. g.).

Istraživanja su pokazala kako različiti programi kojima se nastoje ojačati emocionalne vještine doprinose rješavanju problematičnog ponašanja, emocionalnih teškoća, te boljoj društvenoj prilagodbi i školskom uspjehu kod djece. Medijska pismenost i uvježbavanje kritičkog promišljanja o medijima i društvenim mrežama pomaže djeci i mladima razviti samosvijest i otpornost na negativne utjecaje iz okoline te ih osnažuje slijediti pozitivne modele ponašanja, stoga se pokazuje kao korisno u različitim područjima života.

U tom smislu, važna je komponenta samosvijesti – spoznaja o sebi, vlastitim osjećajima i razini samopouzdanja. Samosvijest ide mnogo dalje od samih emocija, a obuhvaća mišljenje i stavove prema sebi, stoga utječe i na naše buduće (ne)uspjehe. Razvoj nije moguć bez samosvijesti, tj. razmišljanja o vlastitom ponašanju. Upravo je to osnova emocionalne pismenosti pojedinaca: znati svoje potencijale kako bismo ih mogli prepoznati i kod drugih – tako se najbolje razvijamo!

Trebate pomoć ili podršku u Savjetovalištu za mlade udruge Pragma? Sve usluge su besplatne zahvaljujući potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.