Organizacije civilnog društva mogu pomoći u smanjivanju dugotrajne nezaposlenosti

Nedjeljko Markovic_11-3-2015_EUROPSKI_ES_ODBOR_Konferencija

Na Konferenciji i panel raspravi posvećenoj dugotrajnoj nezaposlenosti koju je organizirao Europski ekonomski i socijalni odbor u Zagrebu 11. ožujka 2015., predsjednik Pragme i potpredsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković je istaknuo kako ulaganje u rast i radna mjesta samo po sebi neće dovesti do smanjivanja siromaštva te je zato važno promicanje socijalnih investicija, socijalne zaštite i vlasništva, a socijalna dimenzija zapošljavanja uključuje i pitanje kvalitete života. „Organizacije civilnog društva ne smiju postati „zadnje utočište“, prostor u kojem socijalna zaštita shvaćena isključivo kao „aktivacijski alat“ dugotrajno nezaposlenih“, dodao je.
Nedjeljko Markovic_11-3-2015_EUROPSKI_ES_ODBOR_Konferencija

Marković je istaknuo i specifična pitanja za hrvatske organizacije – pitanje kapaciteta i prostora za djelovanje, pitanje specijalizacije za određena područja i skupine u borbi protiv dugotrajne nezaposlenosti, odnosno, mogu li hrvatske organizacije civilnog društva doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života dugotrajno nezaposlenih i izlasku iz siromaštva i socijalne isključenosti. Na kraju je istaknuo i pitanje uloge EU fondova u održivom i pametnom socijalnom razvoju, prilagodbu rada organizacija raspisanim natječajima u nedostatku nacionalnih i lokalnih izvora financiranja, nedostatak stabilnosti/održivosti u slučaju ovisnosti o EU izvorima financiranja i kvalitete provedbe EU fondova od strane nacionalnih provedbenih tijela.

Na panelu su još sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, predsjednica LMO-a Christa Schweng, voditelj Odjela za mobilnost i službe za zapošljavanje Uprave za strategiju Europa 2020. Jackie Morin, načelnik Eurofoundovog Odjela za zapošljavanje i promjene Donald Storrie, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, a uime sindikalnih središnjica govorila je Anica Miličević Pezelj.

Pročitajte izvješće koje je pripremio ODRAZ – Održivi razvoj zajednice.