Okrugli stol u Varaždinu – Stambena politika u Hrvatskoj kroz prepoznavanje potreba lokalne zajednice

varazdin-okrugli_stol_o_stanovanju

PRAGMA je 1. lipnja 2010. organizirala okrugli stol u Varaždinu „Stambena politika u Hrvatskoj kroz prepoznavanje potreba lokalne zajednice“

Na skupu su stručnjaci iz gradskih i županijskih vlasti, gradskih i županijskih ustanova, ustanova socijalne i zdravstvene skrbi i organizacija civilnog društva otvorili javnu raspravu o pitanjima kvalitete, dostupnosti i priuštivosti stana u lokalnim sredinama.
Prisutne je uvodno pozdravio mr.sc. Slobodan Mikac, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina kojemu je Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, uručio zahvalnicu za potporu u radu. Na okruglom stolu su Centar za socijalnu skrb Varaždin, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Varaždina, Centar za socijalnu skrb Čakovec predstavili svoja iskustva u području stanovanja te govorili o fokusu rada na podmirenju troškova stanovanja korisnika prava iz sustava socijalne skrbi.
Zamjenik gradonačelnika Slobodan Mikac  istaknuo je kako je Grad Varaždin po stambenom zbrinjavanju bolji od hrvatskog prosjeka. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Franciska Lančić govorila je o stanovanju kao odrednici zdravlja.
Gospodin Kukec, ravnatelj javne ustanove „Gradski stanovi“  je dao prijedlog za organiziranjem većeg skupa kako bi gradovi razmijenili iskustva, a Varaždin je predložio za domaćina.

Rasprava o budućnosti stanovanja trebala bi biti sve značajnija i imati sve prepoznatljiviju ulogu u socijalnom i gospodarskom razvoju Hrvatske te je potrebno razvijati sveobuhvatne mjere.

Udruga PRAGMA organizira okrugle stolove u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu kao jednu od projektnih aktivnosti projekta „Želim znati: pravo na stan“ koje financijski podupiru Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Grad Zagreb.

varazdin-okrugli_stol_o_stanovanju