Održana edukacija: “Virtualni svijet: iskustva roditelja, savjeti stručnjaka”

Djeca i mladi digitalne tehnologije koriste radi zadovoljavanja socio-emocionalnih i komunikacijskih potreba, kao i radi učenja i zabave. Osim brojnih pozitivnih strana korištenja tehnologija poput uspostavljanja i održavanja socijalnih odnosa, sve češće javljaju se negativne posljedice prekomjerne upotrebe interneta i digitalnih uređaja, pojave „digitalne depresije“ i drugih problema s mentalnim i fizičkim zdravljem, kao i zloupotrebe djece i mladih u online prostoru otvarajući virtualni prostor strancima i osobama sa kriminalnim namjerama. 

Suočeni s tim izazovima, udruga Pragma je povodom početka nove školske 2023./2024. godine, organizirala besplatnu i interaktivnu online edukaciju „Virtualni svijet: iskustva roditelja, savjeti stručnjaka“četvrtak 31. kolovoza 2023. godine od 17,30 do 20 sati, koja je u središte stavila digitalne ovisnosti i opasnosti u virtualnom prostoru koje mogu ometati zdrav socio-emocionalni razvoj djece i mladih.

Kroz edukaciju su sudionici upoznati o ovisnostima o npr. novim tehnologijama, pametnim telefonima, društvenim mrežama i internetu te opasnostima zloupotrebe djece i mladih u virtualnom prostoru, a skup je bio namijenjen roditeljima i stručnjacima u odgojnim, obrazovnim, socijalnim i drugim ustanovama i organizacijama koje rade s djecom i mladima. Velika zainteresiranost roditelja (i stručnjaka) – njih više od 90 – pokazuje kako je tema zanimljiva te potrebna, a na pitanje: “Što vam se najviše svidjelo na edukaciji?”, sudionici, između ostalog, ističu:
– „Interdisciplinarni pristup temi“
– „Teme, iskustvo i pripremljenost predavača“
– „Odlični primjeri“
– „Savjeti kako u obitelji dogovoriti pravila“
– „Online format“.

Sudionici su dobili i praktične primjere, kao i preporuke korisne literature, u području socio-emocionalne i medijske pismenosti i zaštite djece i mladih u digitalnom svijetu.

Izlagači su bili:

  • Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, predsjednik Pragme;
  • Matej Čuljak, mag. psihologije, psihoterapeut;
  • prof. dr. sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu;
  • dr. sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i sutkinja Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske;
  • Matea Babić, viša stručna savjetnica – socijalna pedagoginja na Odjelu za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

Edukacija se provodila unutar programa “Pomak“. Programske aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva. Sadržaj edukacije u isključivoj je odgovornosti Udruge i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva. Partneri u Programu su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (USZM).