Održana konferencije: Informacija uPRAVO sad! – mladi pitaju

U Hrvatskom saboru je održana Konferencija 17. travnja 2012. godine u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih i Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj, a povodom obilježavanja Europskog dana informiranja mladih i početka kampanje: Information Right Now! koja će se u Hrvatskoj provoditi pod nazivom: Informacija uPRAVO sad! – mladi pitaju. Na Konferenciji je sudjelovala i predstavnica Pragme Božica Vukmanović. U sklopu Konferencije potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić i direktor Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih Davide Capecchi potpisali su Europsku povelju o informiranju mladih.

Potpisivanjem Povelje Hrvatska je postala trideseta potpisnica među europskim državama koje su prihvaćenjem ovog dokumenta prepoznale važnost prava mladih na informiranje. Potpredsjednica Opačić je istaknula da organizacijom sektora za mlade hrvatska Vlada želi skrenuti pozornost na sve pozitivno što mladi ljudi nude, razvijajući njihove potencijale i tražeći nove načine komuniciranja s mladima.

Ivan Medić iz Zajednice informativnih centara za mlade govorio je o izazovima razvoja sustava informiranja mladih u Hrvatskoj, istaknuvši da, iako su u Hrvatskoj formirani regionalni i lokalni informativni centri za mlade te info – točke, i dalje se u nekim sredinama nailazi na nedovoljnu podršku njihovu radu. Direktor Davide Capecchi posebno je istaknuo da globalizacija, mobilnost i razvoj novih tehnologija donose brojne promjene u život mladih i zajednice u kojima oni žive te da je važno posebnu pozornost posvetiti inovativnim odgovorima na promjene u društvu. U informativnim centrima mladi dobivaju znanja i informacije i šalje ih se u svijet da budu aktivni, rekla je predsjednica Zajednice informativnih centara za mlade Svjetlana Marijon, ukazavši na vrijednost pružanja pravih informacija mladima.