Nova šansa za mlade

Pragma je, za trogodišnji program pružanja NOVE ŠANSE mladima koji se nalaze pred izazovom nastavka školovanja, usavršavanja i zapošljavanja, pronašla u lokalnoj zajednici partnere za niz preventivnih, intervencijskih i kompenzacijskih mjera. Zajednički cilj nam je bio osnažiti mlade da ustraju u obrazovanju, osposobljavanju i zaposlenju te otkrivaju i razvijaju vlastite sposobnosti i talente.

Jedan od rezultata suradnje s partnerima je i radionica s mladim nezaposlenim osobama, koju smo proveli 6. ožujka 2017. godine zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Zagreb – Centrom za mlade.

Naglasak smo stavili na jačanje samopouzdanja i samosvijesti, koja onda indirektno povećavaju šanse za zapošljavanjem, jer će nam omogućiti da se prezentiramo bolje i uvjerljivije od drugih kandidata. Važno je znati u čemu smo i dobri, ne samo loši, kako bismo uopće mogli funkcionirati, osobito u nekim lošim trenucima života. Jačanje samopouzdanja i vjera u vlastite sposobnosti povećava naše životno zadovoljstvo za čak 20 – 30 %. To ne znači da ćemo zanemariti naše mane, ono u čemu bismo mogli biti bolji. No, važno je znati da nikada nećemo biti savršeni – ako to prihvatimo, lakše ćemo biti zadovoljni sa sobom, a onda nam se smiješi uspjeh na svim područjima života – u obitelji, kod prijatelja, partnera, na poslu.

O tome je pisao i Goleman, glavni autor literature iz područja emocionalne inteligencije, koji kaže sljedeće: Samopouzdanje je jak osjećaj vlastite vrijednosti i sposobnosti. Ljudi s tom sposobnošću mogu samouvjereno predstavljati sebe, izraziti svoje mišljenje čak i kada znaju da mogu naići na neodobravanje, spremni su se žrtvovati za ono što vjeruju da je ispravno (npr. pod rizikom otkaza, odbiti poslovati nemoralno), odlučniji su i sposobni donositi čvrste odluke unatoč nesigurnostima i riziku. Radnici koji vjeruju u svoje sposobnosti rade bolje i zbog toga što ih vjera motivira da rade marljivije i dulje te da ustraju u teškoćama. Čak i ako imamo sposobnosti za neki posao, ako nam nedostaje vjera u sebe („ja to ne mogu“), možemo biti neuspješni i raditi loše. Onima kojima nedostaje samopouzdanja jako se boje da će ispasti nespretni, lako odustaju od svog mišljenja (u raspravi s drugima), čak i kada imaju dobre ideje, kronično su neodlučni = ostaju ispodprosječni i ne napreduju.

Iz evaluacija mladih može se iščitati koliko su zadovoljni današnjim aktivnostima, temama i vježbama koje su vodile Jelena Adamlje, mag. soc. pedagogije, voditeljica Savjetovališta Pragme i savjetnica Katarina Jelić, mag. psihologije.

Neke od izjava podijelit ćemo s vama:

  • radionica mi je pomogla vidjeti da ima drugih kao ja, sa istim problemima

  • naučio sam to da treba biti uporan i manje sebe podcjenjivati te raditi ono što ti ide

  • naučio sam, upravo uz pomoć svojih kolega, da mi je potrebno predstaviti se uz više strasti prema poslu

  • smatram da je bilo korisno, pogotovo gluma razgovora o poslu

  • naučila sam nove stvari o sebi i svojim sposobnostima

  • pomogla mi je čuti druga iskustva i opustiti se u društvu.

Program „Nova šansa“ se provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i partnerstvo Strojarsko tehničke škole „Faust Vrančić“, HZZ – RU Zagreb i Centra za socijalnu skrb Zagreb.

3 1