“Stop program” u Zagrebu – brze intervencije usmjerene prema pozitivnim promjenama u ponašanju mladih

stop 24-9-2013 pragma

U prostorima udruge Pragma održan je 24. rujna 2013.g. radni sastanak s organizacijama civilnog društva koje djeluju na području gradskih četvrti Centar i Medveščak. Sastanak je sazvala Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (UZSM), koja u partnerstvu s Pragmom, i uz podršku Udruge za izvansudsku nagodbu i posredovanje u kaznenom postupku, provodi „Stop program“. Sastanku su prisustvovali i predstavnice Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te predsjednica Prekršajnog suda u Zagrebu Željka Grgec.

Ovaj radni sastanak prvi je u nizu sastanaka u 2013.g. koji se po uzoru na prošlogodišnje iskustvo održavaju radi uspostavljanja suradnje u provedbi „Stop programa“ usmjerenog maloljetnicima neprihvatljivog ponašanja. „Stop program“ provodi se drugu godinu za redom uz financijsku podršku Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
stop 24-9-2013 pragmaSuzana mapiranje zajednice

Cilj sastanka bio je predstavnicima organizacija civilnog društva (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Centar za civilne inicijative, Volonterski centar Zagreb, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Plavi telefon, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida, Dodir, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet) predstaviti „Stop program“, raspraviti o potrebama aktivnog rada s mladim ljudima koji se počinju neprihvatljivo ponašati na području gradskih četvrti Centar i Medveščak te raspraviti o mogućnostima uključenja pojedine organizacije u ovaj projekt.

U uvodnom obraćanju predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, dipl. socijalni radnik, pojasnio je motive uključenja Pragme u provedbu „Stop programa“. Kako je istaknuo, udruga Pragma pruža socijalne usluge usmjerene mladima i obiteljima na području Zagreba pri čemu surađuje sa školama, centrima za socijalnu skrb, organizacijama civilnog društva, lokalnom i regionalnom samoupravom te ministarstvima. Stoga je suradnja sa USZM-om nastavak preventivnog i aktivnog rada s mladima koji su u riziku za razvoj neprihvatljiva ponašanja. Nakon uvodnog obraćanja, sudionicima je Suzana Jedvaj, mag. soc. rada u Pragmi, predstavila mapiranje zajednice gradskih četvrti Medveščak i Centar, a kojeg je provela udruga Pragma za potrebe projekta.

U predstavljanju projekta je također naglašeno kako je on usmjeren na brzu intervenciju preventivnog karaktera pri pojavi lakših oblika neprihvatljivog ponašanja, a provodit će se prema maloljetnicima koji pristanu uključiti se u projekt i priznaju počinjeno ponašanje. Svrha projekta je razviti alternativne oblike reagiranja društva na neprihvatljivo ponašanje i osnažiti suradnju različitih dionika u zajednici. U raspravi su prisutni podržali projekt, izrazili zainteresiranost sudjelovanja na način da uključe maloljetnike u neku svoju aktivnost i kroz uspostavljanje međusobne suradnje unutar projekta.