Predstavljen školski kalendar „Godina za sjećanje“

001

U povodu početka nove školske godine u srijedu 5. rujna 2012. od 11h u Industrijsko-strojarskoj školi u Aveniji Marina Držića 14 u Zagrebu Udruga Pragma predstavila je školski kalendar  „Godina za sjećanje“, edukativni materijal za rad s mladima u srednjim školama.

001002web2web3

Nazočnima su se obratili dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH, Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Maja Sporiš, pomoćnica ministrice za mlade, međunarodne poslove i poslove EU u Ministarstvu socijalne politike i mladih RH, Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijsko-strojarske škole i Nedjeljko Marković, predsjednik Udruge Pragma. O školskom kalendaru govorile su Alma Rovis Brandić, recenzentica, te Jelena Mališa, predstavnica izdavača i suautorica.

Ravnatelj Industrijsko-strojarske škole Nenad Pavlinić osvrnuo se na dobru suradnju škola i organizacija civilnog društva. „Na naš nedostatak za stručnim radnicima koji bi rasteretili nastavnike i koji bi na stručan način pomagali mladima u prevladavanju osobnih i obiteljskih poteškoća, uspješno odgovaraju brojne udruge – među kojima je i Udruga Pragma“, ističe Pavlinić.

Predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković istaknuo je kako su u sustavu obrazovanja posebno ranjivi mladi koji žele odustati od srednje škole. „Mladi koji su u riziku ispadanja iz sustava obrazovanja su u opasnosti od trajno slabije plaćenog posla, dužih perioda nezaposlenosti, lošijeg zdravlja uslijed manjih mogućnosti i općenito, lošije kvalitete života i zato Pragma već godinu i pol u Savjetovalištu za mlade provodi program koji mlade motivira za nastavak obrazovanja“. Marković ističe kako organizacije civilnog društva jačaju „civilne vrednote“ zauzetosti za druge, povjerenjr i volju da se nešto dobro učini za pojedinca, obitelj i zajednicu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović istaknuo je važnost projekata usmjerenih mladima za koje Ministarstvo daje okvir, dok stručnjaci kreiraju konkretan rad s mladima. Školski kalendar: „Godina za sjećanje“ Udruge Pragma ministar Jovanović vidi kao doprinos odgoju za demokraciju i građanski odgoj te kao  nadopunu kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja i kurikuluma zdravstvenog odgoja, koji se od ove školske godine eksperimentalno provode u školama. „Na ovaj naziv školskog kalendara: „Godina za sjećanje“ dodao bih da su i ovo dani za akciju“, zaključio je Jovanović.

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić je Zagreb opisao kao „Grad mladih“ gdje se obrazuje 40tak tisuća mladih srednjoškolaca. Na početku školske godine Bernardić je osobito želio ohrabriti mlade i njihove profesore i odgajatelje. „Kada govorimo o mladima, važno je osvrnuti se na sve potencijale koje imaju i koje moramo iskoristiti kako bismo postali pravednije i bolje društvo. Mlade moramo poticati na obrazovanje, hrabriti ih i motivirati da se suočavaju s problemima. S druge strane, tu je i naša odgovornost da Zagreb bude još više po mjeri mladih i za mlade. Ovaj je kalendar dodatak učenicima u procesu obrazovanja. Naš je zadatak upravo mladima olakšati život i dodatno ih osposobiti za tržište rada“, poručio je Bernardić.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš istaknula je da se danas predstavlja zanimljiv i inovativan projekt koji na uključiv i sveobuhvatan pristup računanju vremena za mladog čovjeka, na način da je čitatelju približio mnoge dane i događaje koji se rijetko spominju, a redovito izostaju u običnim kalendarima. „Osim svoje informativne funkcije, ovaj kalendar je izvrstan alat neformalnog obrazovanja koje je sve češće prepoznato kao način stjecanja novih vještina i iskustava koje se rijetko stječu uobičajenim metodama obrazovanja“ ističe Sporiš te najavila izmjene Zakona o savjetima mladih i donošenje Zakona o mladima.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, prisutnima je osobito skrenula pozornost na pravo mladih na sudjelovanje. Smatra da mladima treba dati priliku i usmjeriti ih kako bi pokazali svoje znanje i želju za sudjelovanjem. Zbog toga im je važno znati približiti teme – o kojima govori i školski kalendar Udruge Pragma – važne za njihovu formaciju u odgovorne članove zajednice. Često puta, zaključila je, mladi se ne žale na sadržaje koje uče, već upravo na formu.

Alma Rovis Brandić, predstavnica recenzenata školskog kalendara rekla je da se u kalendaru inovativnim pristupom u komuniciranju mladima nastoje približiti različite teme, koje ponekad ne nalaze dovoljno mjesta u nastavnom planu i programu – zaštita okoliša, korupcija, nasilje, ovisnosti, poremećaj prehrane, demokracija, vjerska sloboda, dostojanstvo rada, volontiranje, ranjive društvene skupine, siromaštvo i socijalna isključenost, obitelj, njegovanje hrvatskog i europskog identiteta i dr.

Jelena Mališa, kao koautorica školskog kalendara, istaknula je kako je želja autora bila učenicima srednjih škola dostaviti edukativni materijal, ali i pozvati ih da na taj materijal odgovore i povratno obavijeste o poduzetim aktivnostima. Udruga Pragma će pratiti aktivnosti učenika i objavljivati ih na web stranici, a na kraju godine rezultate primjene Kalendara predstaviti javnosti. „Provedba aktivnosti iz Kalendara je vrlo fleksibilna, kako bi se prilagodila mogućnostima i potrebama svake škole“ , poručila je sudionicima predstavljanja Mališa.

Namjera je izdavača pomoći nastavnicima i drugim stručnjacima koji rade s mladima u srednjim školama i koji skrbe oko njihova odgoja i obrazovanja. Kalendar, u okvirima školske godine, skreće pozornost na 80-tak međunarodno priznatih dana, kojima se obilježavaju priznate vrijednosti svjetske zajednice. Inovativnim pristupom u komuniciranju, mladima se nastoje približiti različite teme, koje ponekad ne nalaze dovoljno mjesta u nastavnom planu i programu – zaštita okoliša, korupcija, nasilje, ovisnosti, poremećaj prehrane, demokracija, vjerska sloboda, dostojanstvo rada, volontiranje, ranjive društvene skupine, siromaštvo i socijalna isključenost, obitelj, njegovanje hrvatskog i europskog identiteta i dr. Mladi, kao informirani i senzibilizirani članovi društvene zajednice mogu bolje razumjeti suvremene društvene probleme i mogućnosti uključivanja u zajednicu te tako vrlo rano postati i promicatelji i akteri društvenog razvoja.

Udruga Pragma školski kalendar „Godina za sjećanje“ besplatno će staviti na raspolaganje srednjim školama i učeničkim domovima u Gradu Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji kao pomoćno didaktično sredstvo. Tisak Kalendara je omogućen temeljem potpore projektima usmjerenim mladima Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.