Održano predavanje – Mladi i odgovornost: međuljudski odnosi i život u zajednici

kostajnica_1

Povodom obilježavanja Akcijskog tjedna socijalnog rada, u Hrvatskoj Kostajnici je 11. travnja 2012. g. održano predavanje za učenike osmih razreda iz Hrvatske Dubice i srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice. Predavanje s temom: „Mladi i odgovornost: međuljudski odnosi i život u zajednici“ održao je mr.sc. don Damir Stojić, koji u Zagrebu vrši službu studentskog kapelana, a govorio je mladima o izazovima s kojima se oni vrlo često susreću i potaknuo ih na preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, u odnosu prema sebi samima, prema odraslima i međusobno. Skrenuo je pozornost na negativan utjecaj konzumizma, odnosno rizičnog ponašanja u konzumaciji psihoaktivnih tvari i klađenju, seksualnog ponašanja i loših navika, poput korištenja psovki u svakodnevnom govoru. S druge strane, istaknuo je vrijednost poštenja u građanskom, radnom i osobnom životu, konstruktivnih međuljudskih odnosa i pronalaženja smisla u patnji, koja je sastavni dio ljudskoga života, ali koja se u današnjem društvu nastoji izbjeći. U uvodu predavanja učenicima se obratila i s. Ljubica Radovac, Klanjateljica Krvi Kristove (ASC) i predstavnici škole.

Mladima iz područja Hrvatske Kostajnice se rijetko nude slični sadržaji, a kako ističu stručni djelatnici škole i centra za socijalnu skrb, potrebe postoje jer rizična ponašanja mladih zastupljena su i u manjim sredinama te im je potrebno pristupiti odgovarajućim preventivnim i tretmanskim radom. Srednju školu Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici pohađa 267 učenika u 15 razrednih odjela u trogodišnjim programima za krojače i stolare te četverogodišnjim programima opće gimnazije, ekonomista i šumarskih tehničara.

Organizatori predavanja su udruga Pragma i Zaklada „Marija De Mattias”, a dio su Pragminih ciljeva u trogodišnjem programu: „Podrška mladima u zajednici – razvoj socijalnih usluga usmjerenih mladima“ koji se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.
kostajnica_1kostajnica_4kostajnica_5