Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – suradnja škola, roditelja i udruga

fotografija5

U Osnovnoj školi Belec predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković je 4. lipnja 2012. godine predstavio projekte za mlade, organiziranje zajednice i preventivne programe, a voditeljica savjetovališta za mlade Jelena Mališa, prof. socijalne pedagogije, održala je predavanje za roditelje o odnosima roditelja i djece. Ravnateljica škole Belec Verica Havoić, dipl. učiteljica, uvodno je pozdravila roditelje i predstavnike Pragme.

Mališa ističe da su roditelji i djeca jednaki u dostojanstvu, različiti po ulogama i zrelosti gdje su djeca povjerena roditeljima, a “ishod” odgoja je ipak dijelom neizvjestan zbog slobode izbora ponašanja. Naglašena je važnost moći odnosa jer, kako to naglašava prof.dr.sc. Tomislav Ivančić, “samo ljubav može dodirnuti slobodu!”. U nastavku predavanja istaknute su specifičnosti adolescentske dobi koje roditelji trebaju prepoznati i na njih adekvatno reagirati (brze izmjene raspoloženja, unutarnji konflikti i svađe s okolinom, buntovništvo, ispitivanje granica, znatiželja, istraživanje svijeta, potraga za identitetom i sve većom autonomijom i sl.). Također, roditeljima su prezentirani i sve veći problemi s ovisnostima o cigaretama, alkoholu, drogama, ali i o igrama na sreću, mobitelima i dr. Roditelji su iznijeli svoje primjere rješavanja problema u obitelji, a ravnateljica škole pojasnila je ulogu školu i sve veću potrebu za radom s roditeljima i njihovom većom uključenosti u život škole i djeteta.

Osnovna škola Belec niz godina surađuje s udrugom Pragma u programima prevencije ovisnosti te je ovo predavanje dio aktivnosti Pragme u širenju mreže socijalnih usluga utemeljenih na potrebama zajednice, a u kojoj škola igra važnu ulogu koordinatora i poticatelja pružatelja usluga.
fotografija5O_BELEC_ULAZ