„Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“

Nagrada -_skolska_godina_2014-2015

U Osnovnoj školi Jelkovec u Sesvetama, udruga Pragma je predstavila ovogodišnji, drugi zaredom, izbor za „Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Fotografije s događanja možete preuzeti na ovome linku.
Nagrada -_skolska_godina_2014-201511-11-2014 111-11-2014-2

Novinari mogu prijaviti jedan rad u jednoj od tri kategorije (tiskani/online, tv i radijski prilog), a koji je nastao u vremenu od 15.6.2013. do 14.6.2014. g. Nagrade se dodjeljuju temeljem mišljenja obrazovnih ustanova („jedna ustanova – jedan glas“, potiče se suradnja škole, roditelja i učenika u odabiru rada), a prijave radova traju do 11.1.2015.g. putem stranice http://pragma.skole.hr. Sve informacije i pravila dostupni su na www.obrazovanjeimediji.hr. Za dobitnike je osigurana nagrada od 2.500 kn u svakoj kategoriji (ukupno 7.500 kn).

Ciljevi ovogodišnje Nagrade su promicati vrijednosti obrazovanja u društvu i doprinositi kvalitetnijoj informiranosti, a uključivanjem djece i mladih u odlučivanje učvrstiti njihovo samopouzdanje i pružati mogućnost odabira – dati osjećaj važnosti jer se njihov glas uvažava.

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković ističe kako je evaluacija Nagrade 2012./2013. pokazala pozitivan stav stručnjaka škola koji se u potpunosti slažu da je potrebno provoditi medijsko opismenjavanje djece, a da roditelji, udruge i škole trebaju surađivati u tom procesu. Slažu se i da aktivnost dodjele Nagrade doprinosi medijskom opismenjavanju i da je škola najbolje mjesto za provedbu medijskog opismenjavanja. Kako je Marković istaknuo, ove godine se očekuje aktivno uključivanje škola, djece i roditelja u analizu i odabir radova, timski rad, suradnja škole s roditeljima i provedba na području cijele Hrvatske.

Na predstavljanju su govorile i ravnateljica OŠ Jelkovec Renata Flajhar, dobitnice Nagrade za šk. godinu 2012./2013. Ivana Sučić i Josipa Pletikosić, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ana Kešina iz Uprave za standard, strategije i posebne programe, a sudjelovala je i predstavnica Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Helena Beus. Grad Zagreb je ovogodišnji pokrovitelj, a tehničku potporu pruža CARNet.

Partner Pragme u dodjeli Nagrade je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu čiji je predsjednik prof. dr. sc. Danijel Labaš istaknuo važnost „prijateljstva medija“, saveznika u afirmiranju vrijednosti obrazovanja.

Uime roditelja OŠ Jelkovec o sudjelovanju roditelja u prošlogodišnjoj dodjeli govorio je Stipe Jolić, član Vijeća roditelja i učitelj u školi, a učenici škole su pripremili dvije priče u formi intervjua, potaknute sudjelovanjem u odabiru najboljeg novinarskog rada, i lutkarski film učenika: „Zemlja zdravih jabuka“.

Pragma je 2012.g. pokrenula projekt “Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura” s ciljem podizanja medijske kulture i opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva, a unutar projekta se organizira dodjela „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Nagradom se želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju.