Godina za akciju: medijsko opismenjavanje mladih

U utorak 21. svibnja 2013. g. ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc.dr.sc. Željko Jovanović, predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković i prof.dr.sc. Gordana Vilović predstavili su u Petoj gimnaziji u Zagrebu inicijativu za dodjelu Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje.

Nagradom se želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Ovo nastojanje je poticaj medijskom opismenjavanju mladih – pokušaj da im se pomogne u kritičkom razmišljanju i postavljanju pravih pitanja o onome što gledaju, čitaju ili slušaju.
Pogledajte više fotografija sa predstavljanja!

Predstavljajući inicijativu dodjele nagrade koju je utemeljila udruga Pragma, ministar Jovanović je rekao kako ona ima europsku dimenziju – osobito u kontekstu obilježavanja 2013. godine kao Europske godine građana; kako je jedan od ciljeva suradnje organizacija civilnog društva i Ministarstva „odgoj za medije i poticanje mladih na čitanje i propitivanje onoga što mediji danas nude i što bi mogli nuditi“. Ministar je istaknuo potrebu većeg naglaska na obrazovanje kao glavnog pokretača društvenih promjena i dodao kako moramo nastaviti primjenjivati Kurikulum građanskog odgoja. Ministar se prisjetio i promocije školskog kalendara za mlade udruge Pragma početkom školske godine.

„Rekli smo da će to biti Godina za sjećanje, a da bih volio da 2013. godina bude Godina za akciju, godina kada ovako male, ali kvalitetne inicijative, pretvaraju hrvatsko društvo u društvo u kojem svaka mlada osoba ima mogućnost aktivnog sudjelovanja. Drago nam je da smo dio ove inicijative“, zaključio je ministar Jovanović.

Predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković podsjetio je kako je 2012. godine Udruga dodijelila Nagradu za promicanje vrijednosti socijalnog rada u medijima Nataši Gajski Kovačić; održan je i stručni skup „Mladi i mediji u Hrvatskoj“ gdje je istaknuta potreba medijskog opismenjavanja mladih i podizanja medijske kulture; tiskan je školski kalendar: „Godina za sjećanje“ koji služi kao pomoćni edukativno – didaktični materijal. Temeljem navedenih iskustava, udruga Pragma je predložila Godišnju novinarsku nagradu za obrazovanje, a koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo stručno-tehnički poduprijeti.

Objašnjavajući zašto je Udruga odlučila pokrenuti dodjelu Nagrade za obrazovanje, predsjednik Pragme ističe dobro iskustvo drugih nagrada koje su potaknule veću javnu raspravu i uključivanje građana (npr. nagrada Udruge Roda za novinare koje prate teme vezane uz djecu, obitelj i roditeljstvo, nagrada Delegacije Europske unije o promicanju volonterskog rada i sl.). „Ustrajemo na prepoznavanju dobrih inicijativa i želimo ohrabriti, prepoznati i odati društveno priznanje onima koji ustrajno izvještavaju o temama iz područja rada s mladima i obrazovanja. Kako je ovo nestrukovno, „laičko“ priznanje, ova inicijativa nam omogućava uvid u svijet „običnog“ čitatelja medijskog sadržaja“ zaključuje Marković.

Članica žirija prof.dr.sc. Gordana Vilović naglasila je potrebu upoznavanja mladih s medijima. Kako je istaknula, mladi su velika i sve zahtjevnija publika medija i kao takve ih moramo poštovati i podučiti kritičkoj komponenti medijske pismenosti. Ova nagrada imat će tu svrhu, istaknula je profesorica Vilović.

Na predstavljanju je istaknuto kako će se dodijeliti dvije nagrade: za najbolji novinarski rad iz područja obrazovanja, prema mišljenju žirija kojeg čine članovi iz civilnog društva, obrazovnih ustanova i akademske zajednice i za najbolji novinarski rad iz područja obrazovanja, prema mišljenju obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i fakulteta, roditelja, djece i mladih).

Na web stranici obrazovanjeimediji koja će biti središnje mjesto za dostavu i ocjenjivanje radova novinari će, nakon objavljenog javnog poziva u lipnju, moći kandidirati svoje radove. Medijske kuće također mogu kandidirati radove svojih djelatnika. Tekst poziva će se objaviti u glasilima, na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te udruge Pragma. Na web stranicama će biti postavljene i detaljne upute za prijavu radova i upute za obrazovne ustanove. Nagrada se dodjeljuje za radove iz razdoblja školske 2012/2013. godine.

Nakon završetka prijave novinarskih radova 1. rujna, obrazovne ustanove odabiru jedan od prijavljenih radova do 15. listopada 2013. godine kada završava proces odabira. Odabir zajednički rade profesori, nastavnici, roditelji, djeca i mladi, putem učeničkih vijeća, novinarskih i dramskih grupa, okruglih stolova i tribina, debata. Svaka obrazovna ustanova samostalno odlučuje o sudjelovanju kao i metodama dolaska do „glasa“. Cilj je podići medijsku kulturu mladih i demokratsko građanstvo kroz raspravu, uvažavanje različitih mišljenja te na kraju – zajedničko (demokratsko) odlučivanje. Medijsko opismenjavanje možemo gledati i kao kvalitetnu pripremu mladih za razne uloge koje će imati kada odrastu: ekonomske, socijalne, političke, moralne i druge.

Uz domaćine – pedagoginju Pete gimnazije Maricu Lisec, kao i ostale profesore Pete, na predstavljanju su sudjelovali i voditelji županijskih stručnih vijeća za građanski odgoj i obrazovanje, a učenici Pete gimnazije su predstavili i svoje video radove, školski časopis KRIK i vještinu novinarskog izvještavanja na temu „Peta gori“, pod vodstvom profesorice Vesne Muhoberac.