Najava: Genfest 2012. u Budimpešti

Genfest – međunarodna manifestacija mladih u organizaciji Mladih za ujedinjeni svijet Pokreta fokolara održat će se od 31.8. do 2.9.2012. u Budimpešti pod nazivom “Izgradimo mostove!“ („Let’s bridge!“) na kojoj će sudjelovati i predstavnica Udruge Pragma Jelena Mališa.

Manifestacija Izgradimo mostove! zalaže se za mir, promovira zajedništvo i pravednost u međuljudskim i političkim odnosima te jedinstvo svih nacija. Sportska arena i mostovi na Dunavu glavne su lokacije na kojima će se odvijati susreti, izložbe i koncerti. Naziv „Let’s bridge!“ i grad Budimpešta – grad mostova – simbolički odražavaju težnje o kojima će se tijekom tri dana govoriti i prikazivati kroz umjetnost. Program će obraditi teme ekonomije, politike, društvenih problema, umjetnosti, dijaloga među različitim religijama, ljudskih vrijednosti, ekologije i komunikacije – u kontekstu internacionalnosti i aktualnih događanja u svijetu. Vrhunac događaja bit će pokretanje projekta mladih, United World Project, kojim se želi na konkretan način i uz suglasnost UN-a pratiti događaje na svih pet kontinenata usmjerene izgradnji bratstva – trećem načelu Francuske revolucije i temeljnom načelu međuljudskih odnosa iz prvog članka Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a te koji je potrebno ponovno „oživiti“, posebno među mladima.

U događaju će sudjelovati oko 12 000 mladih iz cijelog svijeta a među njima i oko 200 iz Hrvatske. Sudionike će na otvaranju pozdraviti gradonačelnik Budimpešte István Tarlós i potpredsjednik Vlade Republike Mađarske Zsolt Semjén.

Program Genfest 2012 moguće pratiti na sedam jezika i putem interneta na http://www.genfest.org/live.

Pokret fokolara međunarodna je organizacija koja promiče socijalne i opće ljudske vrijednosti te se zalaže za opće dobro, dijalog i zajedništvo svih kultura, nacija i religija. Genfest je prvi put održan 1973. godine a namijenjen je mladima od 17 i 30 godina svih rasa, nacija, religija i uvjerenja koji žele posvjedočiti da je ideja sveopćeg bratstva moguća, ne samo kao apstraktan ideal nego kao konkretan način življenja. Na Genfestu 2012. mladi će predstaviti već postojeće aktivnosti, projekte i inicijative: „Projekt Afrika“, „Preskoči obrok“ iz Kostarike, „Dobro iznutra i dobro izvana“ iz Italije te „Tjedan ujedinjenog svijeta“, koji se već dvadesetak godina provodi u cijelom svijetu.