Pragma na Genfest 2012. u Budimpešti

genfest6

Predstavnica Pragme Jelena Mališa sudjelovala je na međunarodnoj manifestaciji mladih Genfest, u organizaciji Mladih za ujedinjeni svijet Pokreta fokolara, od 31.8. do 2.9.2012.g. u Budimpešti pod nazivom “Izgradimo mostove!“ („Let’s bridge!“). Na događanju je sudjelovalo oko 12000 mladih iz cijelog svijeta a među njima i oko 200 iz Hrvatske. Sportska arena i mostovi na Dunavu bili su glavne lokacije na kojima su se odvijali susreti, izložbe i koncerti. Sudionike je na otvaranju pozdravio gradonačelnik Budimpešte István Tarlós i predsjednica Opće Skupštine UNESCO-a Katalin Bogyay.

Manifestacija „Izgradimo mostove!“ zalaže se za mir, promovira zajedništvo i pravednost u međuljudskim i političkim odnosima te jedinstvo svih nacija. Veliki broj svjedočanstava mladih o „gradnji mostova“ među ljudima u svakodnevnom životu, a posebno u zaraćenim i siromašnim područjima svijeta, konkretno su potkrijepila zalaganje za ideale okupljenih mladih.
genfest6Genfest2012_dvoranapovorkaunited_world_project

Vrhunac događaja bilo je pokretanje projekta mladih United World Projecta u sportskoj areni, nakon čega je uslijedio hod do Lančanog mosta i flash mob koji su označili početak provođenja projekta. United World Project poziva mlade i odrasle da svojim elektroničkim potpisom na http://www.unitedworldproject.it podrže ovu međunarodnu inicijativu koja želi ostvariti tri cilja: potaknuti sudionike projekta da u svojoj svakodnevici žive Zlatno pravilo („Čini drugima ono što želiš da drugi tebi čine“ i „ne čini drugima ono što ne želiš da drugi tebi čine“) kao moralno načelo međuljudskih odnosa; osnovati Međunarodnu promatračnicu koja bi prikupljala iskustva, podržavala istraživanja i studije usmjerene izgradnji bratstva – trećeg načela Francuske revolucije i temeljnog načela međuljudskih odnosa iz prvog članka Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a; ostvariti priznanje UN-a za Tjedan za ujedinjeni svijet (inicijativa Mladih za ujedinjeni svijet) koji se već više od 15 godina održava u mjesecu listopadu diljem svijeta. Priznanje bi olakšalo suradnju Mladih za ujedinjeni svijet i država u ostvarivanju aktivnosti.

Pokret fokolara međunarodna je organizacija koja promiče socijalne i opće ljudske vrijednosti te se zalaže za opće dobro, dijalog i zajedništvo svih kultura, nacija i religija. Genfest je prvi put održan 1973. godine a namijenjen je mladima od 17 i 30 godina svih rasa, nacija, religija i uvjerenja koji žele posvjedočiti da je ideja sveopćeg bratstva moguća, ne samo kao apstraktan ideal nego kao konkretan način življenja.

Program Genfest 2012 moguće je pratiti i putem interneta na http://www.genfest.org/live.