Nagrađeni novinarski radovi koji potiču suosjećanje

Udruga Pragma je 16. ožujka 2018. u Kaptol Boutique Cinema dodijelila „Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ novinarima u tri kategorije – za najbolji tiskani/online, radijski i televizijski prilog. Nagrade su dodijeljene prema ocjenama učenika, roditelja, stručnih suradnika i nastavnika osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova.

U kategoriji za najbolji televizijski prilog Nagradu je dobila Leona Šiljeg za rad „Bez krova nad glavom student položio ispite“, RTL TELEVIZIJA, RTL Danas (http://bit.ly/2GAVOS5).

U kategoriji za najbolji radijski prilog Nagradu je dobila Ivana Sučić za rad „Sva čuda prijateljstva“, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski radio, 1. program, emisija Izvan okvira (http://bit.ly/2DA1uJ8).

U kategoriji za najbolji tiskani/online prilog Nagradu je dobila Gordana Foder za rad „Nismo svi isti – o ‘drugačijima’ i odbacivanju predrasuda“, RTL Hrvatska d.o.o. (IN Promocija d.o.o.), varazdinski.rtl.hr (http://bit.ly/2G5Unxc).

Tema ovogodišnje Nagrade „Nastavi dobru priču!“ povezana je s istoimenim školskim kalendarom kojeg je Pragma tiskala. Novinari su potaknuti za prijavu radova koji su usmjereni na vještine empatije, aktivnog slušanja, etičnog i prosocijalnog ponašanja i suradnje. Pragma Nagradom, koja se dodjeljuje već petu godinu zaredom, želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH te je doprinio jačanju medijske pismenosti djece i mladih.

Uvodno, prije same dodjele Nagrade, održana je rasprava o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj na kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; prof.dr.sc. Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu; Katarina Milković, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i pomoćnica pročelnika za obrazovanje Grada Zagreba; Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba; Denis Vincek, stručni suradnik u Osnovnoj školi Ante Kovačića iz Zlatara i Jelena Adamlje, koordinatorica Pragme. U raspravi, koju je moderirala Marina Medved Pulić (HRT), sudionici su istaknuli važnost pravovremene i kontinuirane komunikacije s medijima – ne izbjegavajući “teška” pitanja ili situacije koje institucije mogu smatrati ugrožavajućim u kontaktu s novinarima; važnost poštivanja etike u novinarstvu i zakonskog uređenja medija (pružanje informacija, poštivanje privatnosti, prava djece i zaštita maloljetnika i sl.). Gosti dodjele su bili i učenici, nastavnici i ravnatelji osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji su svojim komentarima dodatno osnažili važnost nastavka medijskog opismenjavanja te uputili apel prema “odraslima” – “mi djeca vam ne vjerujemo jer vi (odrasli) ne ispunjavate svoja obećanja“, istaknula je jedna od učenica komentirajući prijavljeni novinarski prilog o vukovarskoj školi koja već godinama čeka obnovu.

Nagrada se provodi uz potporu i pokroviteljstvo Grada Zagreba te partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Novinarski radovi su dostupni na www.facebook.com/Pragma.nagrada.

Medijsko praćenje dodjele Nagrade: RTL, RTL – vijesti, HINA, HNDVaraždinski.hr, DKMK, HRT, Školski portalJabuka TV, Global novineOsnovna škola Ante Kovačića, HMS, LJportal, Radio ZlatarRadio Ljubuški, Edusinfo.hr, Dnevnik.baMojZagrebinfo.hr, društvene mreže – HRT, Varaždinski.hr i video.