Mlade razmijeni – znanje primijeni

web2

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU od 20. do 23. veljače 2012. g.  u  Ogulinu je održano osposobljavanje: „Mlade razmijeni, znanje primijeni!“ na kojem je sudjelovala zaposlenica Pragme Božica Vukmanović. Osposobljavanjem su predstavljeni svrha i ciljevi programa Mladi na djelu, s posebnim naglaskom na pisanje, planiranje i provedbu projekata razmjene mladih. Neki od ciljeva programa Mladi na djelu su razvoj sposobnosti organizacija civilnog društva te promicanje aktivnog građanstva, solidarnosti, tolerancije i uzajamnog razumijevanja među mladima. Program uključuje i stalne prioritete – kao što su promicanje europskog građanstva, sudjelovanje mladih, kulturna raznolikost i uključivanje mladih s manje mogućnosti.
Program je instrument za razvoj i primjenu neformalnog i informalnog učenja u europskoj dimemenziji kako bi se pružile prilike za osposobljavanje i razmjenu znanja između mladih iz različitih europskih zemalja. Sudionici osposobljavanja upoznali su se s nizom metoda neformalnog učenja koje su koristan alat za prijenos znanja – na zabavan i mladima blizak način.
Posebno vrijedno iskustvo bili su brojni primjeri dobre prakse, ali i rasprave o mogućim preprekama koje se kod razmjene mladih mogu pojaviti. Važno je znati da projekte razmjene mladih mogu prijaviti udruge, tijela javne uprave, međunarodna organizacija mladih, ali i neformalna skupina mladih koja nema registriranu organizaciju. Na ovaj način nastoji se potaknuti mlade na aktivno iznošenje ideja, učenje i udruživanje kako bi zajedno prepoznali vlastite i potrebe svojih lokalnih zajednica.
web2web1web3