„Misli obrazovanje!“

Pragma je u petak 30. listopada 2015. godine u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu najavila dodjelu „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Nagrada će se dodijeliti u tri kategorije (za najbolji tiskani/online, radijski i TV prilog) prema izboru obrazovnih ustanova, uz pravilo „jedna škola – jedan glas“. Dodjelom Nagrade Pragma želi podržati rad novinara koji promiču vrijednosti obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju, a koja se ove godine dodjeljuje pod motom „Misli obrazovanje!“.

Novinari svoje radove mogu prijaviti putem stranice http://pragma.skole.hr od 30. 10. do 31. 12. 2015. (radovi objavljeni između 15. 6. 2014. i 31. 8. 2015.), dok će se glasanje škola odvijati od 11. 1. do 11. 3. 2016. Odabrani radovi će 16. 3. 2016. biti svečano nagrađeni s iznosom od 5.000 kuna po pojedinoj kategoriji. Informacije i pravila sudjelovanja su dostupna na www.obrazovanjeimediji.hr te na Facebook stranici Pragme.

Sudionicima najave su se obratili ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Branka Manin, istaknuvši važnost očuvanja obrazovnih vrijednosti i tradicije u muzejskom postavu te izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Borac, pozdravivši inicijativu koja na drukčiji način potiče učenike da uče. Predstavnica sponzora Nagrade, UNIQA osiguranja , Dragica Marjanović govorila je o potrebi osvještavanja važnosti obrazovanja među učenicima te predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, partnera u projektu, Danijel Labaš, naglasivši korisnost medija i potrebi učenja medijskoj pismenosti u školama.

Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, sudionike je upoznao sa svrhom, dosadašnjim uspjesima i načinu na koji se Nagrada provodi. Naglasio je kako se motom „Misli obrazovanje“ želi potaknuti kritičko razmišljanje učenika, nastavnika, ali i roditelja koji sudjeluju u procesu odabira najboljeg novinarskog rada. Moto potiče i novinare na veću usmjerenost na obrazovanje, posebno na njegovu važnost u formiranju mladih osoba i pripremi za preuzimanje društvenih uloga – obiteljskih, društvenih, poslovnih, političkih.

Nakon uvodnog dijela, uslijedila je rasprava u kojoj su dosadašnje dobitnice Nagrada – Ivana Sučić, Josipa Pletikosić, Maja Medaković, Marijana Kranjec i Sandra Golemac, upoznale učenike o svojim motivima izbora novinarske profesije, odgovarajući na pitanja učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Kustošija, poput načina na koji dolaze do svojih „priča“, što žele postići svojim radom, kako tuđi komentari utječu na njihove stavove i sl. Novinarke je također zanimalo koje teme i zašto učenici prate u medijima.

Dodjela Nagrade se provodi unutar projekta „Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura“. Potporu pruža HAZU, a tehničku potporu CARNet. Projekt se provodi uz partnerstvo Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i pokroviteljstvo Grada Zagreba. Sponzor Nagrade je UNIQA osiguranje. Na najavi je sudjelovalo tridesetak učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Kustošija, na čelu s ravnateljicom Gordanom Kajić.