Mentorstvo – put prema uspješnom završetku srednjoškolskog obrazovanja

mentorice 24-9-2013 1

U utorak 24. rujna 2013. g. održana je prva edukacija za sedam mentorica – volonterki u programima podrška mladima u zajednici i širenje mreže socijalnih usluga za mlade, s ciljem boljeg upoznavanja mentorica s metodama i tehnikama rada s mladima u povećanju motiviranost za nastavak obrazovanja.

Uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih za trogodišnje programe i Grada Zagreba za jednogodišnje projekte, Pragma provodi programe usmjerene razvoju socijalnih usluga usmjerenih mladima. Ciljevi su razvijati socijalne usluge usmjerene mladima s problemima u ponašanju i mladima u riziku, povećati socijalnu uključenost mladih s problemima u ponašanju i mladih u riziku te ojačati mrežu suradničkih institucija za rad s mladima. Dio aktivnosti odnosi se na organiziranje socijalnog mentorstva usmjerenog mladima kojima prijeti ispadanje ili su već ispali iz sustava redovnog obrazovanja, kojima su mentori – studenti/zaposlene i druge odgovorne osobe u zajednici – motivirane za rad s mladima te su pomoć i podrška u ostvarivanju definiranih ciljeva: osobnih, obrazovnih, poslovnih i sl.
mentorice 24-9-2013 1mentorice 24-9-2013 2

Ovim sastankom volonterkama je održana edukacija o pojmu socijalnog mentorstva i njegove vrijednosti za mlade te je predstavljena specifična struktura mentorskog programa Pragme. Na kraju susreta, dogovoren je idući edukativan sastanak na kojem će se volonterke detaljnije upoznati s pojedinim aspektima programa (način i vrsta odnosa s mladima, karakteristike i tijek mentorskog odnosa, potrebe mladih uključenih u program) i upoznavanje s zakonskim i etičkim okvirom volontiranja, te specifičnim potrebama mladih kojima prijeti ispadanje iz sustava obrazovanja.