Mediji su ti koji nose odgovornost istinitog izvještavanja jer imaju moć formiranja javnog mišljenja kojom se ne smije manipulirati

„Kad ne jurim po terenu, volim se izgubiti u svijetu knjiga, stoga mi je ulazak u uži krug kandidata za osvajanje Godišnje novinarske nagrade u natječaju kojem je tema upravo poticanje čitanja posebna čast i zadovoljstvo“, poručuje ovogodišnja sudionica dodjele Nagrade Ana Tomašić i dodaje: „kada sam vidjela ovogodišnju temu automatski sam se sjetila emisije „Kulturna događanja na području Otoka Ivanića“ o projektu „Odijelo za čitanje“ jer tematski objedinjuje tražene propozicije. Vjerujem da ovakvi projekti mogu pomoći u medijskom opismenjavanju jer svakodnevno svjedočim činjenici da ako se neka tema kvalitetno i sustavno obrađuje pronaći će put do onoga kojem je namijenjena“.

Ana Tomašić je po struci diplomirana novinarka, a od 2017. godine zaposlena je na Obiteljskom radiju Ivanić na radnom mjestu mlađeg urednika, voditelja i novinara. Uz informativni program tijekom tjedna, uređuje i nekoliko emisija među kojima je i emisija „Djeca i mladi na radiju“. Svaki tjedan slušatelje upoznaje s kvalitetnim sadržajima u kojima učenici sudjeluju izvan osnovnog obrazovnog programa. Za emisiju je prošle godine osvojila nagradu „Srebrni mikrofon“ za godišnja novinarska postignuća Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN. O svome radu ističe: „On prezentira drugačiji pristup kojim se srednjoškolce potiče na čitanje. Kroz projekt učenici su upoznali suvremene hrvatske književnice, analizirali njihove radove i morali su na temu književnih djela osmisliti odore čije oblačenje simbolično pretvara čitanje u svojevrsni ritual. Čitanje je u ovom slučaju spojeno s kreativnim radom koji je učenicima bio zanimljiv, a kroz slušanje emisije možda se nekome rodi slična inovativna ideja koja može biti primjenjiva u osnovnim i srednjim školama“.

Što čitanje znači za Vas i Vašu obitelji?

Čitanjem knjiga obogaćujemo svoj vokabular, učimo, širimo vidike, razvijamo maštu. Kroz književne retke upoznajemo situacije s kojima se možda još u životu nismo susreli, no pomoći će nam u snalaženju u sličnim situacijama. Na tjednoj bazi surađujem s knjižnicama na našem području i svakog puta ostanem iznenađena koliko prekrasnih slikovnica i knjiga za mlade ima na dječjem odjelu koje ne bježe od teških tema poput vršnjačkog nasilja, obrađenih na način razumljiv djeci. U mojoj obitelji je dok sam bila mala čitanje priča bio svojevrsni ritual prije spavanja, koji je s vremenom rezultirao time da bi roditelji dolazili u moju sobu i upozoravali me da moram ići spavati jer sutra ujutro imam školu, a knjiga nikud neće pobjeći, što je bila istina, ali ipak teško prihvatljiva jer zaspati bez saznanja kako su junaci „Pet prijatelja“ završili svoju pustolovinu nije bilo lako! Kuharice su svaki nedjeljni ručak činile ukusnijima, knjige o njezi bilja dvorište ljepšim, a beletristika razgovore zanimljivijima.

Kako mladi danas provode slobodno vrijeme i gdje tu uloga medija?

Mladi nažalost danas provode jako puno vremena u bespućima interneta, a premalo među koricama knjiga. Teško razlučuju koje su informacije provjerene i često nasjedaju na lažne vijesti koje postaju sve veći problem jer u bespućima dezinformacija teško je formirati svoje stavove. Mediji su ti koji nose odgovornost istinitog izvještavanja jer imaju moć formiranja javnog mišljenja kojom se ne smije manipulirati. Na području iz kojeg dolazim postoji suradnja medija i odgojno – obrazovnog sustava i kao primjer mogu upravo navesti emisiju „Djeca i mladi na radiju“ u kojoj je naglasak na tome da djeca progovaraju o temama koje ih zanimaju i iznose javno svoje mišljenje, čime razvijaju kritičko razmišljanje i vještine javnog nastupa.