Mediji su nam više prijatelj i pratitelj nego neprijatelj

medijsko opismenjavanje_fotka_za_web

medijsko opismenjavanje_fotka_za_web

U Školi za primalje je 28. siječnja 2015. godine održano predavanje za roditelje učenika trećih razreda o emocionalnoj i medijskoj pismenosti. Predavanje je održano unutar projekta ,,Opiši me!” koje provodi Pragma u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, Domom učenika srednjih škola A.G. Matoš i Školom za primalje, a vodili su ga prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, te Jelena Mališa, voditeljica savjetovališta Pragme.  

Jelena Mališa predstavila je ukratko projekt ,,Opiši me!” naglašavajući važnost emocionalnog i medijskog opismenjivanje mladih s ciljem iskorjenjivanja i prevencije nasilja, razvijanja poželjnih (društvenog prihvatljivih) ponašanja, te učenja vještina prepoznavanja i iskazivanja vlastitih osjećaja, kao i učenja vještina rješavanja konfliktnih situacija. Na predavanju je predstavljen plan radionica za učenike prvih i trećih razreda koje će se održavati u školi, dok su roditelji pozvani na sudjelovanje u radionicama koje će se održavati u Pragmi.

Prof. dr. sc. Danijel Labaš naglasio je važnost pozitivnog i prijateljskog odnosa s medijima, ističući da su nam „mediji više prijatelj i pratitelj nego neprijatelj“. Cilj predavanja usmjeren je prevenciji nasilja, a što je moguće putem medijskog i emocionalnog opismenjavanja i to na način da se putem projektnih aktivnosti mlade upozori na pozitivne i negativne strane korištenja medijskih sadržaja.