Mediji bi trebali više uključivati djecu i mlade u stvaranje i kreiranje sadržaja za njih

Silvana Burilović Crnov je doktorirala na medijskoj temi – „Smiljana Rendić: katolička novinarka i pratiteljica Drugoga vatikanskog sabora“, a prošle godine objavila je knjigu „Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva“, o najvećoj i najboljoj novinarki u dosadašnjoj povijesti tiskovnog izdavaštva u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj. Profesionalno i privatno radi na medijskom opismenjavanju djece i mladih te na promicanju vrijednosti obrazovanja. Silvana je ove godine na Pragmin natječaj prijavila rad „U nastanku i promociji knjige Luce Cetinić sudjelovali učenici III. d OŠ „Mertojak“ Split“.

Zašto bi škole trebale poslušati Vaš rad i što iz njega mogu dobiti?

Za prijavu na Nagradu potaknula me prijateljica, a privukla me je izvrsna tema i želja da ovaj poučni prilog pogleda i posluša što više djece i mladih te ih potakne na radost čitanja i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. U potpunosti vjerujem da ovakvi projekti pomažu u medijskom opismenjavanju djece i mladih te iskreno čestitam organizatoru na ovakvim i sličnim projektima.

O čemu govori ovaj rad?

Moj rad, odnosno prilog, višestruko je primjenjiv u radu s djecom školskog uzrasta. Priča poučnu priču o izvrsnoj suradnji prijatelja knjige: književnice, knjižničarke, učiteljice i djece. Djeca 2. i 3. razreda osnovne škole sudjelovala su u nastanku i promociji knjige „Svjetlana – priča o neobičnom djetinjstvu“ književnice Luce Cetinić. Knjiga je interaktivnog karaktera, namijenjena djeci, a iza svakog poglavlja nudi im pitanja koja su upravo postavila djeca. Ova poučna priča već svojim nastankom, ali i samim sadržajem svjedoči kako se iz velike patnje može roditi veliko dobro. Kako u knjizi tako i u prilogu književnica svjedoči o svom neobičnom djetinjstvu i svojoj bolesti – dječjoj paralizi, što djecu posebno senzibilizira za pružanje pažnje i širenje ljubavi prema osobama s invaliditetom. Prilog nas motivira da s djecom pišemo, crtamo i razgovaramo o svojoj obitelji i o djetinjstvu, da im odškrinemo vrata budućnosti u kojoj će biti sposobna prihvatiti različitost drugih ljudskih bića. Jer bogatstvo je u različitosti. Prihvaćanje će ih učiniti boljim, plemenitijim, ustrajnijim, marljivijim ljudima koji su svjesni svojih potencijala pomoću kojih mogu pomicati granice i ostvarivati snove, kreirati bolju budućnost. U cijelu priču, kao izdavač, ali i kao suorganizator promocije, uključena je Gradska knjižnica Marko Marulić – Split, koja je proglašena najboljom knjižnicom u Hrvatskoj za 2022. godinu zbog iznimnih rezultata. Prilog tako svjedoči da se od malih nogu djeci usađuje ljubav prema knjizi, ali i druge vrednote u čemu uz roditelje, bake i djedove veliku ulogu imaju odgojitelji, učitelji i stručni suradnici.

Što za Vas i Vašu obitelj znači čitanje knjiga, slikovnica…?

Ovaj prilog svjedoči kako čitanje može pomoći u socijalnom i emocionalnom učenju djece i mladih. Suprug i ja svakodnevno s djecom čitamo knjige i slikovnice. To nas vrijeme oplemenjuje, otvara prostor za pitanja i razgovor i još bolje međusobno upoznavanje, obogaćuje nam rječnik i maštu, potiče na izražavanje i dijeljenje različitih emocija.

Kako mladi danas provode slobodno vrijeme i gdje su mediji u tome?

Svojoj djeci nastojimo pružiti sve više sadržaja koji bi ih obogaćivao i činio radosnima. To im sada čini glazba, sport, jezici. Zajedno gledamo, slušamo i čitamo medijske sadržaje kako bi lakše razumjeli njihove blagodati, ali i opasnosti. Mediji bi trebali više uključivati djecu i mlade u stvaranje i kreiranje sadržaja za njih jer bi tako istinski odgovarali na pitanja koja postavljaju oni sami. To bi im pomoglo da kvalitetnije provode slobodno vrijeme. Čini mi se da se sve više otvara prostor i stvara želja za suradnjom odgojno-obrazovnog sustava i medija u području medijskog opismenjavanja. Tome uvelike pridonose udruge kao što su Pragma i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu – Djeca medija.

O sebi Silvana Burilović Crnov kaže: „Sedamnaest godina radim s medijima stvarajući sadržaj za katoličke medije, ali i kao voditeljica Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije aktivno surađujem sa svjetovnim medijima. Imam TV emisiju i uredničkog, voditeljskog i novinarskog iskustva u elektroničkim i tiskanim, u crkvenim i svjetovnim medijima (TV Jadran, TV Dalmacija, Laudato TV, Radio Split, Radio Marija, Glas Koncila, Informativna katolička agencija, Hrvatska katolička mreža i sl.). Kreiram sadržaj i objavljujem na web stranici nadbiskupije te uređujem nadbiskupijske stranice na društvenim mrežama“.