„Learning fraternity“ – međunarodni pedagoški skup u Rimu

CastelGandolfo 9-2013 2

Jelena Mališa, voditeljica Savjetovališta Pragme, sudjelovala je na međunarodnom pedagoškom skupu „Learning fraternity“ od 6. do 8. rujna 2013.g. u Castel Gandolfu u Rimu, u organizaciji udruga New Humanity i Edu (Educazioneunità). U kontekstu globalizacijskih procesa, povećanja kompleksnosti ljudskoga života, rizika od individualizma i nedostatka kohezije u zajednicama, skupom se naglasila vrijednost bogatstva različitosti i utjecaja kvalitetnih odnosa na razvoj pojedinca i zajednica. U tom smislu, bratski odnos među ljudima, spomenut u 1. članku Opće deklaracije o ljudskim pravima i jedan od tri principa Francuske revolucije, za sudionike-stručnjake skupa ne želi biti samo formalan ili sentimentalan izraz, već metodološko sredstvo i cilj odgojnog procesa.

learning fraternity banner 1GastelGandolfo 9-2013 1CastelGandolfo 9-2013 3CastelGandolfo 9-2013 2

Kroz predavanja, okrugle stolove, radionice, predstavljanja primjera dobre prakse, govorilo se o pozitivnim i negativnim aspektima globalizacije te o utjecaju odgoja na promjenu negativnih stavova, predrasuda, mentaliteta i ponašanja. Mnogo predstavljenih projekata, od kojih se neki provode na različitim kontinentima te na konfliktnim i siromašnim područjima (osobito Bliskom Istoku, Africi i Južnoj Americi) usmjereno je umrežavanju i suradnji različitih zajednica i organizacija, radi doprinosa miru i solidarnosti. Skup je bio od interesa Pragmi koja kroz svoje aktivnosti, programe i suradnju s partnerima doprinosi razvoju pojedinaca, zajednica i zaštiti ljudskih prava. Više fotografija sa događanja pogledajte OVDJE.

Udruga New Humanity je međunarodna organizacija koja djeluje u preko 100 zemalja svijeta. Od 2008.g. ima status organizacije-partnera UNESCO-a. Sudjeluje u programima Europske komisije, posebno za područje mladih. Edu je stručna organizacija koja umrežava stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja iz cijelog svijeta kroz seminare, rasprave, refleksije i izdavačku djelatnost.