Koja je razlika između veš-mašine i škole? Ili – koliki je osobni i društveni povrat ulaganja u obrazovanje

krapina1

Predstavnici Pragme su sudjelovali 27. ožujka 2014. godine na 7. Sajmu poslova u Krapini u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Krapina, partnera Pragme u programu „Podrška mladima u zajednici – razvoj socijalnih usluga usmjerenih mladima“ koji se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Predstavnici Pragme su održali radionicu za maturante srednjih škola i izlagala na okruglom stolu „Uskladimo vještine za razvoj karijere“.

Na okruglom stolu „Uskladimo vještine za razvoj karijere“ predsjednik Pragme Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, održao je izlaganje pod nazivom „Koliko košta obrazovanje?“ u kojem je iznio podatke o tipologiji osobnog i društvenog povrata u obrazovanju. „Koja je razlika između veš-mašine i škole?“, pitanje je čiji su odgovor doznali maturanti na radionici o vrijednosti obrazovanja, uključivanja u život zajednice i zaposlenja, koju su vodile Suzana Jedvaj, mag. soc. rada i Jelena Mališa, mag. soc. pedagogije. Radionica je bila usmjerena osvještavanju i poticanju na razvijanje sposobnosti i vještina u formalnom, neformalnom i informalnom obrazovanju te poticanju na volonterstvo kao specifičnom obliku doprinosa zajednici, aktiviranju i stjecanju vještina i sposobnosti važnih pri zapošljavanju i održanju zaposlenja. 
krapina1krapina2krapina3

Mladi su u evaluaciji istaknuli kako ih je radionica potaknula na razmišljanje o uključivanju u volontiranje i pomogla osvijestiti ili potvrditi njihove vještine koje će im trebati u kasnijem zaposlenju. Od vještina i ponašanja koje su istaknute, mladi smatraju važnima spretnost, preciznost, komunikaciju i komunikativnost, stjecanje novih poznanstava i novih pojmova, svladavanje treme pred drugima, odgovornost, snalažljivost, društvenost, savjesnost, strpljenje, učinkovitost, spremnost rada na sebi, rad na samopouzdanju, trud, samostalnost, odgovornost, volontiranje. U zaključku, mladi su se složili kako škola daje garanciju za cijeli život jer nam pomaže razviti znanja, kompetencije i vještine koje ostaju za budućnost.

Sajam se održao pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, a namijenjen je poslodavcima, obrazovnim ustanovama, nezaposlenim osobama, studentima, učenicima te svima ostalima koji žele graditi karijeru i upoznati se s ponudom na tržištu rada na području Županije.