Kako s djecom razgovarati o ovisnostima (II)?

U prethodnom članku smo objasnili neke specifičnosti razgovora s djecom predškolske i rane školske dobi. No, prave promjene se događaju u dobi od 13. do 17. godine, kada je vrijeme je za vrlo jasne i specifične razgovore o drogama, njihovim efektima i posljedicama po zdravlje, kao i zakonskim posljedicama korištenja ilegalnih droga. Roditelji trebaju jasno dati do znanja što odobravaju, a što ne (razmislite jeste li protiv toga da vaše dijete uopće proba npr. cigaretu; hoćete li vikati na njega ako uočite da je popilo; hoćete li ga testirati na droge nakon svakog izlaska; provjeravati mu torbu, džepove i sl. i kakve će to posljedice imati na vaš odnos…).

Važno je da se roditelji dobro informiraju, ne samo o vrstama i utjecaju droga na dijete, već i o žargonskom jeziku povezanom s drogama, koje su droge najdostupnije u njihovoj lokalnoj zajednici, a osobito je važno da znaju o postojanju novih droga dostupnih u slobodnoj prodaji u obliku raznih proizvoda (npr. osvježivači..). Važno je da roditelji znaju tko čini socijalnu mrežu djeteta – tko su mu prijatelji i poznanici i kakav je njihov stav prema zloupotrebi droga, bilo da tu socijalnu mrežu čine osobe iz školskog ili izvanškolskog okruženja. Kanabis (marihuana) je vrlo raspravljana droga koja se sve više primjenjuje u medicinske i rekreacijske svrhe, te postoji velika mogućnost da će djeca čuti i za brojne prednosti (provjerene i neprovjerene) korištenja kanabisa. Nije loše da se roditelji upoznaju s podacima koje propagiraju zagovornici korištenja kanabisa, kako bi njihova djeca osjetila da su roditelji također kompetentni za rasprave o toj drogi. Neinformirani roditelji, roditelji koji stvaraju vlastite stavove i fantazije o drogama, u djeci mogu izazvati otpor i zatvoriti vrata razgovora o toj temi.

Kada su u pitanju alkohol i cigarete, zasigurno je teže o njihovoj štetnosti voditi razgovor, ukoliko ih roditelji i sami konzumiraju. Važno je pritom, da roditelji otvoreno kažu razloge zbog kojih su oni ušli u npr. ovisnost o cigaretama, jesu li razmišljali ili pokušali prestati i kako je tekao taj proces, kako se osjećaju u vezi pušenja danas te da naglase zbog čega ne žele da njihova djeca ponove njihovu pogrešku.

Obitelji koje iskazuju toplinu, otvorene su, nemaju tabu teme, u kojima se ohrabruje slobodan razgovor o osjećajima djece i pruža im se podrška, gdje se hvali njihove uspjehe i potiče samopoštovanje, obitelji su koje potiču djecu da pristupaju roditeljima s pitanjima i brigama koje ih muče. Djeca koja se osjećaju „odbijeno“ i čiji se roditelji ne snalaze u razgovorima, grubi su i odriješiti, zatvorit će se naprama roditeljima i tražiti podršku drugdje. Učinite razgovore s djecom normalnim dijelom vaše svakodnevnice. Također, zajedničke aktivnosti u kojima uživate kao obitelj, pomažu u povezivanju i održavanju otvorene komunikacije.

Zanimljiv je podatak Nacionalnog centra za ovisnosti i zloupotrebu psihoaktivnih tvari na Sveučilištu u Columbiji, koji pokazuje da djeca koja večeraju sa svojim obiteljima manje su sklona konzumaciji droga i alkohola: oni koji večeraju manje od tri puta tjedno s obitelji, naprama onima koji to čine 5-7 puta tjedno, dvostruko će više biti sklona konzumaciji duhana i marihuane. Naravno, rizik da vaše dijete krene u eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti, pa i u samu ovisnost, uvijek postoji bez obzira koliko ste ga adekvatno pripremali i razgovarali s njime. Primjerice, djeca čiji prijatelji konzumiraju drogu, mogu se povesti za njima, s obzirom da je vršnjački pritisak najsnažniji u ranoj adolescenciji, između 11. i 13. godine! Stoga je dobro da roditelji poznaju društvo u kojem se kreće njihovo dijete i također, da poznaju roditelje tih prijatelja kako bi provjerili njihove stavove – zato nemojte izbjegavati rođendanska druženja i sportska okupljanja, makar vam se činilo suvišnim u ovoj fazi razvoja djeteta.

Pratiti odrastanje vašeg djeteta nije lagan zadatak. Ukoliko osjećate potrebu za podrškom u tome, slobodno nam se obratite! Dostupni smo za savjetovanje roditelja uživo, telefonski i online.

Članak je nastao u okviru trogodišnjeg programa „Pomak“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj članka je u isključivoj odgovornosti Pragme i ne može se smatrati stavom Ministarstva.

Izvori:
Livesicience.com: The Drug Talk: 7 New Tips for Today’s Parents (posjećeno 28. 7. 2020.)
Kidshealth.com: Talking to Your Child About Drugs (posjećeno 28. 7. 2020.)

.