Imaš pravo – igraj tenis!

PRAGMA_ITeam_Ivica_Lovric_i_Mirjam_Siric_2-7-2011_Cvjetno

U subotu 2. srpnja 2011. na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) održan je program „IMAŠ PRAVO – IGRAJ TENIS!“, koji su organizirali Udruga PRAGMA i Teniski klub ITeam.

Želja je organizatora bila dovesti tenis u samo središte Zagreba, na Cvjetni trg i među ljude, te time simbolički poručiti kako svatko ima pravo igrati tenis. Potrebno je stoga učiniti ga dostupnim svima koji žele zaigrati. Osobito je važno učiniti ga dostižnim djeci i mladima, umirovljenicima, građanima i prolaznicima koji ga možda i zbog financijskog razloga, nikad nisu zaigrali. Cilj je bio i pokazati kako tenis – najčešće smatran „elitnim“ športom – ne mora dodatno dijeliti ljude temeljem socijalnog statusa, nego može postati prigodom za uključivanje i skladan razvoj osobnosti i odnosa među različitim ljudima.

Na središnjem dijelu Preradovićeva trga od 10 do 14 sati postavljena su dva mala teniska terena, na kojima su djeca i mladi, ali i prolaznici i šetači mogli zaigrati mali tenis s tenisačicama i tenisačima, animatorima i trenerima TK ITeam. Zagrepčanke i Zagrepčani mogli su i sudjelovati u vježbama, igrama i natjecanjima te osvojiti prigodne nagrade, a najmlađi i najstariji prolaznici zaigrali su i wii-tenis.

Na otvaranju programa nekoliko poena odigrao je Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Poslušajte izjavu pročelnika Lovrića:
{play}images/stories/audio/ivica-lovric_2-7-2011.mp3|transparent[BGCOLOR]{/play}

Predstavnici Pragme, govoreći o povezanosti zdravih stilova života s razvojem zdrave osobnosti djece i mladih, ukazali su na važnost formativne uloge športa. Šport općenito, kao i tenis, trebali bi se afirmirati kao katalizatori socijalne uključenosti, a ne čimbenici isključenosti. Suradnju s jednim športskim klubom, poput TK Iteam, smatraju dobrim primjerom kako se i djeci i mladima, korisnicima socijalnih usluga, tenis može učiniti dostupnim.

U želji da tenis približe i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, organizatori su na  igru na Cvjetnom trgu pozvali djecu o kojoj skrbi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.
PRAGMA_ITeam_Ivica_Lovric_i_Mirjam_Siric_2-7-2011_CvjetnoPRAGMA_ITeam_Igor_Vori_2-7-2011_CvjetnoPRAGMA_ITeam_2-7-2011_igraci_prolaznicibiti_tenis_2011bozo_tenis_2011

Organizatori su istovremeno željeli i promovirati mlade tenisačice i tenisače TK ITeam, njihove animatore i trenere, kao i njihove programe i dostignuća, osobito sportske uspjehe juniorki i seniorki, braniteljica naslova ekipnih prvakinja Hrvatske, uspjehe djevojčica do 12 i do 14 godina, državnih reprezentativki i Fed Cup reprezentativki, te ostalih članova kluba.

Meč je odigrao i sportski novinar Božo Sušec, i iskoristio prigodu da, u povodu Međunarodnog dana sportskih novinara, koji se obilježava upravo 2. srpnja, čestita svim svojim kolegama. Božo Sušec osvrnuo su se i na teniski turnir u Wimbledonu, gdje se danas igra finalni susret tenisačica te prokomentirao izglede finalistkinja. Poslušajte izjavu Bože Sušeca:
{play}images/stories/audio/bozo-susec-2-7-2011.mp3|transparent[BGCOLOR]{/play}

Tijekom programa organizatori iz TK Iteam  i tenisačice najavili su ekipna prvenstva Hrvatske za juniorke i seniorke koja se narednoga tjedna, od 4. do 6. te od 7. do 9. srpnja 2011. igraju na Sveticama u Zagrebu. TK Iteam prošlogodišnji je pobjednik i domaćin ovogodišnjih Prvenstava.

U ekshibicijskom meču „Tko prvi do X poena!“ snage su odmjerili i cvjećari(ce) s Cvjetnog trg kao i igračice na štiklama, a izabran je i pobjednik u kategoriji „Najstariji/a prolaznik/ca“ koji se okušao u igri na teniskom terenu.

Voditelj programa Ivan Vukušić, razgovarajući s gostima, organizatorima, mladim tenisačicama i tenisačima duhovito je animirao prolaznike i gledatelje na uključenje u igru i moguće osvajanje prigodnih nagrada, a zainteresirani prolaznici na info-stolu mogli su dobiti dodatne informativne i promotivne materijale.