Forum građana za Mediteran – jačanja suradnje i doprinos interkulturalnom dijalogu među zemljama Južnog i Sjevernog Mediterana

2013-04-06 11.16.35

Od 4. do 7. travnja 2013. godine u Marseillu je održan drugi Forum civilnog društva zemalja Euro-Mediterana pod nazivom „Građani za Mediteran“ u organizaciji Zaklade Anna Lindh na kojem je sudjelovala i predstavnica Pragme, Jelena Mališa. Forum je okupio oko 1500 predstavnika organizacija civilnoga društva iz 44 zemlje, kao i članove Zaklade Anna Lindh (ALF) čija je i Pragma članica. Hrvatsku mrežu za suradnju na Euro-Mediteranu, nacionalnu ALF-mrežu za Hrvatsku, na skupu je predstavljalo 8 sudionika iz organizacija-članica Mreže koji su aktivno sudjelovali u mnogim aktivnostima i na različitim razinama održavanja Foruma.
2013-04-06 11.16.352013-04-06 11.30.04marseille2013-04-06 17.36.39

Nakon Foruma održanog u Barceloni u 2010. godine, Forum u Marseilleu održao se u kontekstu burnih zbivanja u arapskim zemljama, a s ciljem jačanja suradnje na Mediteranu i doprinosu interkulturalnom dijalogu među zemljama Južnog i Sjevernog Mediterana, ali i samih arapskih zemalja. Događaj je okupio brojne mlade, predstavnike organizacija civilnog društva i institucija kojima je kroz umjetničke točke, predavanja, radionice, predstavljanje projekata i primjere dobre prakse otvoren prostor za dijalog, umrežavanje i iznošenje prijedloga kojima se želi utjecati na donositelje odluka u području Mediterana. Glavna područja o kojima se razgovaralo na Forumu su: Obrazovanje i međukulturalno učenje, Mladi, Žene, Civilno društvo, Mediji, Demokracija, Kultura i kreativnost, Urbani prostori i građani, Razvoj, Različitosti.

Iako je Forum inicijativa namijenjena građanima, o političkoj značajnosti događaja govori činjenica da je 6. i 7. travnja, također u Marseillu, održan prvi sastanak predsjednika parlamenata 40-ak zemalja-članica Unije za Mediteran, od kojih su neki prisustvovali i dijelu programa Foruma.

Na inicijativu predsjednika Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, Martina Schultza, tijekom Foruma je održan dijalog s predstavnicima arapske mladeži u kojemu su mladi izrazili nezadovoljstvo međunarodnim intervencijama Europske Unije te istaknuli još uvijek teško stanje i izazove s kojima se oni i njihovo društvo suočavaju (nemobilnost, neprijateljski odnosi sa susjedima, nerazvijeno civilno društvo, diskriminacija žena i drugih skupina,..). Martin Schultz je mladima poručio kako je Europska Unija uz njih, kako prvenstveno s mladima želi ostvariti dijalog te kako će se zajedno s njima zalagati za mirno rješavanje sukoba.

Zaklada Anna Lindh u zaključcima Foruma najavljuje nove inicijative Euro-Med partnerstva, neke od kojih su: obilježavanje Tjedna Mediterana tijekom kojeg će se razmjenjivati iskustva i prijedlozi građana, parlamentaraca, predstavnika lokalnih vlasti i civilnog društva; organizirana akcija za Siriju kako bi se ojačalo civilno društvo nakon konflikta; za veću mobilnost predstavnika zemalja koji surađuju sa zemljama na čitavom području Mediterana, potrebno je osigurati brz proces ostvarivanja vize; inicijativa Davark (Građani za dijalog), pokrenuta od strane Europske komisije i službeno najavljena na Forumu, bit će integrativni dio aktivnosti Zaklade u iduće dvije godine.

Pragma je postala članica Euro-mediteranske zaklada za dijalog među kulturama „Anna Lindh” 2010. godine, a time i Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu. Zaklada “Anna Lindh” je posvećena promicanju dijaloga među kulturama euro-mediteranske regije i djeluje kao mreža nacionalnih mreža okupljajući organizacije civilnoga društva, javne ustanove i slične organizacije iz različitih područja aktivnosti.

Sa sjedištem u Aleksandriji, ALF je prisutan u 43 države članice Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran. Hrvatska mreža za suradnju na Euro-Mediteranu promiče dijalog, znanje i različitost među kulturama euro-mediteranske regije razvijanjem tolerancije i otvorenosti prema novim spoznajama, religijama, kulturama i vrijednostima. Hrvatska mreža se zalaže za promicanje i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, sukladno prijedlogu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, izabrana je za nacionalnog koordinatora Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu te postala službeni predstavnik ALF-a u Hrvatskoj.