Dodjela „Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje“

Pragma će u petak 14. ožujka 2014.g. od 12 sati, u prostoru kina Tuškanac, prigodno dodijeliti „Godišnju novinarsku nagrade za obrazovanje“ pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tehničku podršku CARNeta i partnerstvo Hrvatskog filmskog saveza.  Dodijelit će se dvije nagrade – za najbolji rad prema mišljenju žirija i prema mišljenju obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova te djece i mladih).
Prijave novinarskih radova su trajale do 7. siječnja 2014.g. nakon čega su obrazovne ustanove mogle odabrati jedan od devet pristiglih radova (uz pravilo: jedna ustanova-jedan glas), a u kojem je sudjelovalo 39 škola. Odabir rada zajednički su provodili profesori, nastavnici, djeca i mladi – putem učeničkih vijeća, novinarskih i dramskih grupa, okruglih stolova i tribina, debata.
Sudjelovanje na dodjeli je moguće temeljem prethodne prijave.

Pragma je 2012. pokrenula projekt s ciljem jačanja demokratskog građanstva koji doprinosi većoj vidljivosti obrazovnih programa u Hrvatskoj te stvaranju osjećaja zajedništva dionika u zajednici. Važna aktivnost u projektu je i dodjela „Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje” koju dodjeljuje Pragma pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, tehničku podršku CARNeta i partnerstvo Hrvatskog filmskog saveza i koja je zamišljena kao proces medijskog opismenjavanja djece i mladih te zajedničke suradnje roditelja, djece, obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija.
Vjerujemo da će ovakve aktivnosti doprinijet jačanju zajedničkih vrijednosti u socijalnom i obrazovnom području: dostojanstva i vrijednosti svakog pojedinca; prava na poštovanje, privatnost i povjerljivost; vrijednosti zajednice i života u zajednici; zaštite onih koji su u riziku od zanemarivanja, iskorištavanja i nasilja; socijalne pravda; promicanja pozitivnih socijalnih promjena.