Dišite, zvoni školsko zvono!

Školsko zvono i nama označava jedan novi početak, pa Pragma i ove jeseni nastavlja suradnju s brojnim školama na području Zagreba, ali i diljem Lijepe naše. U sklopu promocije poduzetništva, rada na prevenciji ovisnosti, nasilja, emocionalne i medijske pismenosti, prevencije ispadanja iz škole (i brojnih drugih tema), posjetit ćemo brojne razrede i pridružiti se ”pokretu” škole za život. Za one koji žele znati više o nama i o sebi – posjetit će nas u Teslinoj ulici 13 u Zagrebu radi ugodnog razgovora sa stručnim osobama Pragme. A kakvo bi naše savjetovalište bilo bez nekoliko dobronamjernih savjeta za preživljavanje (n)ove školske godine, za učenike i roditelje:

 • Za roditelje prvašića, važno je prije prvog dana raspraviti o očekivanjima koja dijete ima te na taj način provjeriti njihov inicijalni stav – koji često bolje predviđa opće zadovoljstvo i stupanj prilagodbe nego li neki drugi objektivni pokazatelji (poput ocjena). Boji li se dijete nečeg specifičnog, oslanja li se na tuđa iskustva, možda starijih braće i sestara? Nastojite ga kroz razgovor opustiti i učiniti da se osjeti barem mrvicu više pripremljen/a, a koristit će i šetnja do škole, školskog dvorišta i stanice javnog prijevoza za one koji putuju – manje se bojimo onoga što nam je barem donekle poznato!
 • Radite s djecom na razvoju vještina planiranja i organiziranja vremena – iz našeg iskustva u radu s mladima, često je to jedini problem u postizanju boljeg/željenog uspjeha u školi. Upoznajte ih s izradom dnevnog ili tjednog rasporeda, aplikacijama koje na određeno vrijeme brane pristup internetu kako bi se smanjilć odvraćanje pozornosti te zajedno čitajte o metodama efikasnog učenja.
 • Potražite zabavne izvannastavne aktivnosti kako bi djeca zadržala zaigranost inače rezerviranu za periode odmora, ali i da se imaju čemu veseliti dok vrijedno rade na školskim zadaćama. Pratite količinu te intenzitet tih aktivnosti, kako ne bi došlo do pretrpavanja rasporeda – gdje zabava postaje stresna.
 • Škola počinje, što znači da je krajnje vrijeme za povratak ”radnom” rasporedu spavanja i ostalih dnevnih aktivnosti. Nema više kasno-noćnih slatkih zalogajčića, filmskih maratona ili opsežnih dopisivanja putem društvenih mreža jer obaveze su pred vratima, a za njih moramo biti čili, odmorni i zdravi.
 • Posjetite mjesta poput Hrvatskog školskog muzeja, Muzeja Grada Zagreba, gradske knjižnice ili lokalne knjižare u kojima se učenici mogu i vizualno pripremiti za početak školske godine.
 • Umjesto da svaki dan posvetite brojnim pitanjima vezanim uz školu (što naročito srednjoškolcima zna biti jako monotono), dogovorite s djetetom tjedni “sastanak” na kojem ćete se posvetiti školskim uspjesima, brigama i zadacima. Provjerite njegov ili njezin napredak, odnose s vršnjacima, zadovoljstvo i potencijalne poteškoće.
  Napravite reviziju svojih kućnih pravila – što je i u kojoj mjeri dozvoljeno tijekom školske godine? Koliko minuta ispred tv-a, do kada i koliko se smije koristiti mobitel, kada je vrijeme za izlaske, iznos džeparca prema potrebama djeteta… lista je beskonačna! Oboružajte se strpljenjem, uključite djecu i usput ih poučite mudrom pregovaranju!
 • U skladu s mogućnostima, osigurajte djetetu odvojeni prostor za učenje i zadaće, negdje gdje će uvjeti biti prilagođeni radu i dobrobiti djeteta (npr. dobro osvjetljenje, ergonomski stolac, djelomičan nadzor odrasle osobe), a dijete ga može pomoći urediti na način koji će djelovati motivirajuće da se tamo zadrži dovoljno dugo!
 • Prepustite djetetu odgovornost pakiranja školskih torbi, pribora za likovni, glazbeni i tjelesni odgoj, čak i ako to znači da će povremeno zaboraviti nešto važno. Na greškama se uči, a što smo mlađi – to brže učimo! Dobro je djeci pružiti odgovarajuću dozu autonomije, odnosno procijeniti što već mogu i sami uraditi bez naše pomoći (primjerice, odabrati odjeću za školu). Vaš zadatak može biti pripremanje zdrave užine i grickalica, što će im pomoći usvojiti zdrave navike kada je riječ o prehrani.
 • Budite, koliko je to moguće, redoviti u komunikaciji sa školom, na roditeljskim sastancima i slično. To ne znači reagirati burno na svaki neuspjeh i zahtijevati određene (nerealne) rezultate pod svaku cijenu. Djeci je važno znati da netko brine o njima i prati njihov napredak. Zdrava kontrola, uz dovoljno emocionalne topline, važna je za pravilan razvoj svakog djeteta.
 • Dišite… i recite svojem djetetu da ga volite. Najviše na svijetu.

Sve obrazovne ustanove mogu koristiti usluge Pragme, a sve usluge su besplatne za krajnje korisnike zahvaljujući potpori nadležnih ministarstava (Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) i Grada Zagreba. Više na pragma@udruga-pragma.hr ili 01 7789 950.