Inicijative u području demokracije, zapošljavanja, prava, obrazovanja i europske javne sfere – pet ideja mladih diljem Europske unije

U okviru inicijative „5 ideja za Europu mladih“ (5 ideas for a younger Europe) potpredsjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Anna Maria Darmanin i potpredsjednik Europskog parlamenta Gianni Pittella posjetili su u veljači Zagreb (uz druge europske metropole) u cilju prikupljanja mišljenja, očekivanja i ideja studenata o budućnosti Europske unije i kreiranja politika za mlade. Temeljem konzultacija s mladima, odabrana su pet područja koja su prepoznata kao strateška za razvoj politika i praksi prema mladima:
1. Demokracija: predlaže se direktan izbor predsjednika Europske unije.
2. Zapošljavanje: inicira se uspostavljanje Europskog javnog servisa za zapošljavanje.
3. Prava: traži se usklađivanje ljudskih, socijalnih, građanskih, političkih i ekonomskih prava diljem EU kako bi se izbjeglo da „pravo“ postane „privilegija“ nekih.
4. Obrazovanje: predlaže se uspostavljanje četverogodišnjeg europskog diplomskog programa, razvoj virtualnih sveučilišta i kreiranje „EU veleposlanika“ pri sveučilištima kako bi se informirali studenti o mogućnostima EU
5. Europska javna sfera: kako je televizija glavni izvor informiranja, predlaže se osnivanje europske javne televizije.

Preuzmite prijevod materijala.

img 0068-extra largeimg 0099-extra large

Pet područja će biti predstavljeno i u obliku knjige čije dijelove će Pragma učiniti dostupne javnosti, a ideje će predstavnici Odbora i Parlamenta zagovarati pri Komisiji i tijelima Parlamenta. Suorganizatori skupa u Hrvatskoj su bili udruga Pragma i Pravni fakultet – Studijski centar socijalnog rada Sveučilišta u Zagrebu. Skup je dio rada Pragme u području promicanja većeg sudjelovanja mladih u oblikovanju i provođenju javnih politika.