Alkoholizam je socijalni i javnozdravstveni problem koji pogađa obitelji i zajednice

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, a Pragma poručuje kako je alkoholizam socijalni i javnozdravstveni problem koji pogađa obitelji i zajednice.

“Problem ovisnosti o alkoholu u Hrvatskoj je veliki javnozdravstveni i socijalni problem”, ističu iz udruge Pragme koja dugi niz godina provodi preventivni program “Pomak” usmjeren djeci i mladima, a povodom obilježavanja 1. travnja – Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma. 
On je javnozdravstveni problem jer dokazi govore kako je kronična bolest jetre i ciroza jetre kod muškaraca jedna od deset vodećih dijagnoza umiranja upravo zbog konzumacije alkohola zbog koje umre između 1 000 i 1 500 osoba godišnje; oko 1 800 osoba se godišnje zbrinjava zbog akutne opijenosti i 9 000 osoba se godišnju zbrine u bolničkim psihijatrijskim odjelima što izaziva visoke zdravstvene troškove. 

“Socijalne posljedice su također pogubne – iz početnog prihvatljivog “društvenog sredstva ugode”, prekomjerno konzumiranje alkohola dovodi do smrti u prometu gdje je svaka četvrta osoba sudjelovala u takvoj nesreći; nasilja u obitelji i u zajednici; slabih poslovnih rezultata i otkaza, te do raspada svih socijalnih veza. Alkoholičari kraće i lošije žive, a zabrinjava i njihov utjecaj na djecu koja su često izložena negativnom utjecaju takvih roditelja, uglavnom očeva”, poručuju iz Pragme. 

Osobito je zabrinjavajuće što se navike pijenja oblikuju u mladosti i što, prema istraživanjima, hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka te je potrebno nastaviti provoditi obrazovne programe u školama i drugim mjestima gdje se mladi okupljaju i druže, s ciljem stjecanja zdravih navika života i odupiranja pritiscima okoline.

* Program “Pomak” se provodi uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Za ovu objavu i sadržaj Programa odgovorna je isključivo Pragma.