21. rujan – Međunarodni dan mira obilježen u Pragmi

anny brusić

U subotu 21. rujna 2013.g. u hostelu „Taban“ (Tkalčićeva 82 u Zagrebu), udruga Pragma je obilježila Međunarodni dan mira. Dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira – rezolucijom UN-a iz 2001.g. 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na međunarodnoj razini. Dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981.g. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Uvodne govore na događanju su održali Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba Helena Miladić Beus, mr.sc. Anny Brusić, direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Jelena Posavec, predstavnica hostela “Taban”, Snježana Petrov, voditeljica projekata u Centru mladih Ribnjak. Kroz izlaganja dvoje mladih – Grge Petrova i Adrijane Piškor dobili smo informacije o programima za mlade (Mladi na djelu), upoznavanju drugih naroda i kultura te doživljaju putovanja mladih. U glazbenom dijelu nastupao je Stanislav Kovačić (Stampedo, Šo! Mazgoon, Gego i picigin band, Hladno pivo…).

Više fotografije (©Slavenka Milinović) pogledajte OVDJE, a središnji Dnevnik Hrvatske radiotelevizije je popratio događanje (20,38 min).
anny brusićkamera pragma

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima. Od osnutka do danas Međunarodni dan mira uključio je milijune ljudi sa svih strana svijeta koji zajednički sudjeluju u raznim događanjima i okupljanjima. Misija Pragme je osnaživanjem, pružanjem integriranih socijalnih usluga, edukacijama, zagovaranjima i istraživanjima promicati, razvijati i unaprjeđivati socijalnu zaštitu građana i uspostavljati suradnju s organizacijama kako bi postale dostupnije i bolje odgovarale zahtjevima građana, a promicanje mira “jednostavnim djelima” je jedan od načina djelovanje Pragme.