Savjetovalište

IMAG1954_1

Savjetovalište udruge Pragma vode stručnjaci (socijalne pedagogije, psihologije, socijalnog rada) s dugogodišnjim iskustvom, a namijenjeno je mladima (14-30 godina), roditeljima ili članovima obitelji koji se suočavaju s izazovom odrastanja djece i adolescenata.

Ponekad je, uz svu ljubav i skrb koju roditelji/obitelj i okolina pružaju mladoj osobi, potrebna dodatna stručna pomoć u prevladavanju njenih teškoća i izazova. Mladi, zbog posebno osjetljivog i emocionalno burnog životnog razdoblja, često ne znaju protumačiti što proživljavaju i zašto se ponašaju na određeni način te im je o tome neugodno govoriti ili ne žele svojim problemima opterećivati druge, ne samo obitelj već i prijatelje. Stručnjaci im mogu pomoći njihovu situaciju sagledati objektivno, istražiti prave razloge njihovih osjećaja, misli i ponašanja te tražiti adekvatna rješenja.

U Savjetovalištu mladi mogu dobiti podršku kroz povjerljiv razgovor radi:

• ostvarivanja emocionalne podrške, u sigurnom i neutralnom prostoru
  • boljeg razumijevanja svoje emocionalnosti i njenog povezivanja s ponašanjem
  • ostvarivanja osobnih i obrazovnih ciljeva;
  • jačanja samopouzdanja; izgradnje pozitivne slike o sebi;
  • unaprjeđenja odnosa s odraslima i vršnjacima;
  • kvalitetnijeg planiranja obveza i slobodnog vremena.

Roditelji i članovi obitelji mogu dobiti podršku kroz povjerljiv razgovor radi:

• ostvarivanja emocionalne podrške za teškoće s kojima se susreću kao roditelji
  • boljeg razumijevanja razvojnih procesa kroz koji prolaze njihova djeca-adolescenti
  • pronalaženja adekvatnog pristupa djetetu s kojim osjećaju teškoće u odnosu ili koji pokazuje probleme u ponašanju

Uključenje u Savjetovalište je dobrovoljno, a usluga savjetovanja je besplatna. Moguće je uključenje u Savjetovalište po preporuci ustanova (škola, učenički dom, centar za socijalnu skrb).  Za uključenje maloljetnika je potrebna pisana suglasnost roditelja/skrbnika.

Voditeljica Savjetovališta:
Jelena Adamlje, mag. socijalne pedagogije