“80 godina ususret bližnjem”

bos5

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković je 19. listopada 2013. g. na poziv Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, povodom proslave 80te obljetnice koja se slavila pod geslom “80 godina ususret bližnjem”, na svečanoj akademiji u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, održao govor s temom: “Doprinosi, perspektive i izazovi Caritasa u ostvarivanju pravednijeg društva”.

Na Skupu su se prisutnima obratili i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić, prof.dr.sc. Stjepan Baloban, župnik župe Svih Svetih u Sesvetama vlč. Mario Migles, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, direktor Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart prelat Wolfgang Tripp i biskup Valentin Pozaić, a tijekom Akademije monografiju o Caritasu predstavio je moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić.
bos5bos4bos6bos3bos1bos2

U uvodnom dijelu predsjednik Pragme je podsjetio na identitet Caritasa koji je povezan sa službom ‘diakonia’, kojim Caritas u praksu stavlja program dobrog Samarijancu (Lk 10:25-37), rad za mir, pravdu i razvoj; to je svjedočenje Kristove ljubavi za čovječanstvo. Marković je posebno naglasio kako je Caritas prepoznat kao dionik socijalnih promjena.

Uvidom u Caritasovo trenutnu djelatnost kroz popis ustanova, programa i projekata gdje je samo u 2012. godini pružena konkretna pomoć za više od 10.000 osoba, a ukupna novčana vrijednost bila oko 10 milijuna kuna, vidimo da je Caritas svjestan socijalnog trenutka – velikog broja nezaposlenih, siromašnih, bolesnih, osamljenih koji traže veću podršku; loših stambenih uvjeta, i može doprinijeti pozitivnim socijalnim promjenama – s jedne strane pomoći vjernicima u njihovoj prilagodbi na promjene, a s druge se strane putem provođenja različitih aktivnosti poticati promjene u okruženju kroz pružanje usluga (organiziranje različitih servisa za bolesne, osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, starije, djecu bez roditelja ili s problemima u ponašanju…), zastupanje onih čiji se glas ne čuje; mobiliziranje zajednice kroz župno djelovanje i organiziranje onih koji mogu doprinijeti promjenama. Zato je u Caritasovu djelovanju, osim zaposlenika, svoj doprinos dalo i više od 1016 volontera iz Hrvatske i inozemstva, posvjestio je Marković.

Na pitanje ‘postoji li prostor za novu ulogu Caritasa’, Marković je istaknuo kako u medijskom prostoru Caritas može zauzeti značajan prostor jer nudi sadržaj koji inače medij sam mora ‘pronaći’ kako bi pokazao da društvo i dalje funkcionira. Mreža župnih caritasa omogućava platformu za djelovanje, a uobičajeni komunikacijski kanali su otvoreni za poruke koje šalje Caritas, a preko nje i službena Crkva. Nadalje, Caritas vidi kao mjesto susreta, umrežavanja različitih dionika u zajednici kao i mjesto razvoja volonterstva – dobrovoljne skrbi za ‘dragog bližnjeg’.