12 radova za dodjelu „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“

Zahvaljujemo novinarima i novinarkama nacionalnih i lokalnih radijskih, televizijskih i tiskanih/ online medija koji su odlučili i ove godine sudjelovati u dodjeli „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja koja se provodi već petu godinu zaredom.

Pragma je 27. listopada 2017. pozvala novinare za prijavu radova za dodjelu Nagrade u tri kategorije: za najbolji tiskani/ online, radijski i televizijski prilog. Prijave radova su trajale do 3. siječnja 2018. te je u daljnju procedura odabira upućeno 12 radova. Tema ovogodišnje Nagrade „Nastavi dobru priču!“ povezana je s istoimenim školskim kalendarom kojeg je Pragma tiskala (www.udruga-pragma.hr/wp-content/uploads/2015/10/Pragma_kalendar_stranice.pdf). Ove godine smo osobito poticali novinare za prijavu radova koji su usmjereni na vještine empatije, aktivnog slušanja, etičnog i prosocijalnog ponašanja i suradnje.

Sve obrazovne ustanove će imati mogućnost sudjelovati u odabiru radova, prema načelu „jedna ustanova – jedan glas“, do ožujka 2018. kada će biti organizirana svečana dodjela Nagrade u Zagrebu. Dodjela se provodi uz pokroviteljstvo i potporu Grada Zagreba (Klasa: 602-11/17-03/88) te partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Prijavljeni radovi po kategorijama su:

Televizijski prilozi:

1. Branimir Bilić – HRT (rad: Senzibiliziranje hrvatskog društva za pomoć djeci s DOWN-ovim sindromom, emisija Hrvatska za 5);
  2. Nika Obučina – TV Student (rad: Obrazovanje tražitelja azila, emitiran na HRT4 – Show Balkan Route);
  3. Leona Šiljeg – RTL (rad: Bez krova nad glavom student položio ispite, emisija RTL Danas);
  4. Anja Romek – TV Zapad (rad: Ružičnjak – prva osnovna škola za djevojčice u Hrvatskoj, emisija Veliki i mali);
  5. Ana Cvetko Dovičin – TV Zapad (rad: Ljetni programerko u Samoboru);
  6. Sanja Vištica – Nova TV (rad: Profesor koji je pokrenuo lavinu dobrote, emisija Dnevnik Nove TV/ portal Dnevnik.hr);
  7. Martina Bolšec Oblak – Nova TV (rad: Prilog o školi Nikole Andrića u Vukovaru, emisija Dnevnik Nove TV/ portal Dnevnik.hr);
  8. Ivan Forjan – Nova TV (rad: Kemičarke volonterke, emisija Dnevnik Nove TV/ portal Dnevnik.hr).

Radijski prilozi:

1. Kristina Ljubić – Planex radija – Radio Megaton (rad: Otvoreni mikrofon);
  2. Ivana Sučić – Prvi program Hrvatskog radija (rad: Sva čuda prijateljstva, emisija Izvan okvira).

Tiskani / online prilozi:

1. Iva Maričić – Lađa – časopis za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture (rad: Kršćanstvo, islam i milosrđe);
  2. Gordana Foder – varazdinski.rtl.hr (rad: Nismo svi isti – o ‘drugačijima’ i odbacivanju predrasuda).